Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Приштину не занимају Немци и Европа, већ само САД

Вучић: Приштину не занимају Немци и Европа, већ само САД

Приштина неће укидати таксе, док САД не буду довољно тврдо то тражиле од њих, оценио је данас у Лозници председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли очекује промену понашања Приштине по питању такси након посете посланика немачког Бундестага, истакао да не очекује, јер Приштину не занимају Немачка и Европа, већ само Американци.

„Док они не кажу то довљно тврдо, Приштина неће повући таксе“, објаснио је он додајући да се у својим интерним круговима туку за бирачко тело.

Указао је да је било довољно чути Енвера Хоџу, њиховог идеолога, који је рекао да је Приштина увела таксе како би наштетила Србији.

„Замислите да смо ми провели мере да би наштетили Хрватској, БиХ или неким другима. Осудио би ме цео свет. Замислите да говорим о Великој Србији као Рама и остали о Великој Албанији – обесили би ме буквално у Бриселу. Све што нама није дозвољено другима јесте. То говори о различитим аршинима“, подвукао је Вучић.

Рекао је да су фабрике које отварамо наша победа и најавио да ће за 25 дана у Панчеву отворити фабрику „ЦФ“. Навео је да ће утицај приштинских такси на нашу привреду бити између 0,4 и 06, одсто на раст, те нагласио да ће се Србија снаћи на другим тржиштима.

„Наша привреда биће све снажнија, и то без увођења реципрочних мера како би показали на разлику између нас и њих“, рекао је Вучић.

Поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима, Вучић је рекао да се ничему не нада, већ се плаши да не буде по народној изреци – кадија те тужи, кадија ти суди.

“Срби нису имали позитивна искуства по том питању”, констатовао је председник и додао да ће то бити још један терет на грбаци и мука за наш народ на КиМ.

Али, додао је, немамо превише избора, јер су они који су доносили одлуку пре десет година да Београд извуку из формата УН, и пребаце преговоре у ЕУ, морали да знају какве то последице носи.

“Ми данас морамо да плаћамо високу цену погрешног погледа у будућност и погрешног разумевања савременог света”, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕМА САЗНАЊА О ТЕРОРИСТИЧКИМ НАПАДИМА АЛИ СВАКИ ДАН БЕЗ КОМПРОМИСА ЈЕ ПРОБЛЕМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема директна сазнања о могућим терористичким нападима на северу Косова али да он већ дуже време говори да је сваки дан који прође без решења косовског питања проблем за све.

“И зато је важно да се постигне компромис. Али, очигледно да од тога нема ништа”, рекао је Вучићи новинарима у Лозници.

Он је то изјавио као коментар на наводе британског Форин офиса који је упозорио своје држављане да не путују на север Косова због могућих терористичких напада.

Вучић је рекао да га плаши то упозорење али и цела ситуација са Косовом, о којој непрестано говори.

“Нећу да забијам главу у песак и да не видим шта се дешава”, рекао је он.

Говорећи о таксама које је на увоз робе из Србије и БиХ увела Приштина, Вучић је рекао да не очекује да се ту нешто промени.

“Њих (Албанце) не занимају Немци и Европа, него Американци. И све док Американци не кажу ‘тврдо’, они то неће да повуку”, рекао је Вучић и подсетио да су поједини косовски званичници и јавно признали да су таксе уведене са намером да нашкоде Србији.

Вучић је поновио да Србија неће уводити реципрочне мере како би свима показала “разлику између нас и њих”.

Говорећи о најави формирања трибунала за Србе у Приштини, Вучић је рекао да се ту не нада ничему добром, јер Србија ни до сада није имала позитивна искуства.

“Кадија те тужи, кадија ти суди. То је још један терет на нашој грбачи и још једна мука за наш народ. Али немамо превише избора”, рекао је он.

Извор: Новости

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …