Главна / Вести / Косово и Метохија / Хан: Споразум Београда и Приштине имаће стотине страна
KOSOVO HAN HARADINAJ

Хан: Споразум Београда и Приштине имаће стотине страна

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна.

Он је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине.

“Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Решење за ово питање и циљ правнообавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтевај разјашњен будућих односа”, поручио је Хан.

Споразум између Македоније и Грчке има и међу 35 и 40 страна, подсећа Хан и процењује:

“Не очекујем да ће будући споразум Београда и Приштине бити мањи, вероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране”, поручио је Хан.

Јоханес Хан је током дебате о “Будућности ЕУ политике проширења” у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће у чланство примати земље са отвореним билатералним проблемима.

Европски комесар је нагласио да је и поред повремених “корака уназад” на Западном Балкану постоји општи напредак у области економије, владавине права и помирења.

“Сада кад дође до проблема природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то пре неколико година је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак”, оценио је Хан.

Комесар Хан је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки партнер на крају преговора мора да “100 процентно подржава спољну политику ЕУ. ”

“Ако то није случај не може да приступи ЕУ”, одговорио је Хан.

Јоханес Хан је такође одбацио и наводе о могућем постојању “балканског пролећа” у региону.

“Не бих користио израз ‘балканско пролеће’, јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге”, оценио је Хан.

Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извештаје о напретку земља у процесу проширења.

Хан је такође најавио да ће Комисија за Северну Македонију и Албанију предложити улазак у припремну фазу приступних преговора и позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим речима заправо “заокруживање ЕУ”.

“Убеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтевати године да се реализују. Губљење времена ја ако би се прво чекало на институционалну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније”, закључио је Хан.

Он је подсетио да су преговори са најмлађом чланицом ЕУ Хрватском трајали 8 година и да се очекује да ће преговори са будућим земљама чланицама трајати дуже.

Извор: Танјуг

Check Also

Заплена дроге и оружја у Сувој Реци и Приштини

У одвојеним aкцијама у Сувој Реци и Приштини, заплењена је већа количина марихуане и аутоматска …