Главна / Друштво / СОС Дечје село, одељење у Грачаници активно на подручју оснаживања породице

СОС Дечје село, одељење у Грачаници активно на подручју оснаживања породице

Пројекат оснаживања и јачања породице од стране СОС Дечјег села, започет је у Грачаници још 2007. године. Од тада до данас, односно за ових 12 година кроз овај пројекат прошло је преко стотину породица или укупно око 300 деце. Ради се најчешће о социјално и економски угроженим породицама, породицама у којима је изражен низак ниво родитељских вештина, низак ниво едукације или слични проблеми.

– Ми пре свега акценат стављамо на рад са децом. Кроз период од три године колико те породице проводе са нама у оквиру пројекта, радимо са децом велики број психо-физичких активности, психо-социјалних активности и имамо тим људи који ради у Грачаници. Тренутно тај тим чине два социјална радника и психолог, који су свакодневно у контакту са породицама и децом – каже за Јутро РТВ Грачаница, Младен Ђокић, координатор за програм јачања породице при СОС Дечјем селу.

СОС Дечје село бави се и збрињавањем деце која остају без родитељског старања, међутим, по речима Младена Ђокића, на срећу, није било много таквих случајева, али у таквим ситуацијама, деца се након боравка у Дечјем селу у Приштини и сређивања документације, упућују у СОС Дечје село у Краљеву. У Грачаници тренутно нема смештајних капацитета, али се зато ради на томе да се породице које су економски угрожене оснаже, да се деца школују и едукују и да породице које их имају, превазиђу проблеме са којима се суочавају.

СОС Дечје село, одељење у Грачаници спремно је увек да помогне сваком коме је помоћ неопходна.

Опширнији разговор можете погледати на видео снимку испод текста.

 

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …