Главна / Друштво / Данас су Благовести

Данас су Благовести

Благовести спадају у Богородичине празнике. Празнују се од првих дана хришћанске проповеди, а сматра се да је објавом те вести почела и хришћанска историја спасења.

Према црквеном предању, када је Марија напунила 15 година, након 11 година служења у јерусалимском храму, свештеници су јој саопштили да по закону не може да остане ту, већ да треба да ступи у брак.

Изненађена, Марија им је одговорила да се посветила Богу и да жели да остане девојка до смрти. Тада је првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, окупио 12 људи из племена Давидова како би једном од њих уручио Марију на чување. И тако је поверена на старање праведном Јосифу, који је тада имао 84 године.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Јован Крститељ), исти арханђео Гаврило јавио се девици Марији у Назарету.

Према Јеванђељу, архангел Гаврило се јавио девици Марији обасјан архангелском светлошћу, када је она држала отворену књигу пророка Исајије и размишљала о његовом пророчанству, и саопштио јој да ће родити сина Божијег.

Речима архангела Гаврила “Радуј се, благодатна. Господ је с тобом”, отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

За Благовести се везује и радосни обичај ранило – када се устаје рано, а дан треба да почне песмом девојака, које су сакупљале гране од којих се пали ватра.

Уз ватру се веселе и жене и мушкарци, и млади и стари. Обичаји су и да се та ватра прескаче, односно, онај ко прескочи ватру је заштићен од змија, јер, према веровању, на Благовести се буде гмизавци из зимског сна.

Благовести се славе увек 7. априла, девет месеци пре Божића – Христовог рођења.

Дан после Благовести, СПЦ слави архангела Гаврила, који је, према предању задужен за радосне вести.

У иконографији, архангел Гаврило се приказује и пред празним Христовим гробом како објављује његово васкрсење, указујући тако на нову веру и смисао живота по Јеванђељу због чега спада у велике и радосне празнике.

Check Also

ПКС: Компаније из Србије наступиће на сајму у Тирани

Српски привредници учествоваће од 1. до 4. децембра ове године на Међународном општем привредном сајму …