Главна / Друштво / Светски Дан здравља: Превентивни прегледи и у Грачаници

Светски Дан здравља: Превентивни прегледи и у Грачаници

Поводом светског Дана здравља, Министарство здравља Републике Србије је у циљу ране дијагностике и превенције, као најефикаснијег начина очувања здравља, организовало бесплатне прегледе. У Дому здравља у Грачаници у складу са акцијом коју је покренуло Mинистарство здравља, јутрос од 8 часова стручно медицинско особље стоји на располагању свима који желе да провере своје здравствено стање. Са или без здравственог осигурања, данас ће наши мештани моћи да провере крвни притисак, ниво шећера у крви, ураде ЕКГ срца и посете доктора Оториноларингологије.

Доктор специјалиста Интерне медицине, Синиша Рашић поручио је да је превентива и даље најбољи начин да се очува добро здравствено стање.

“Превенција свуда у свету па и код нас има велики значај у раној детекцији болести и правилном реаговању, односно када ми превентивно откријемо ране случајеве, било да су у питању кардиолошке или ендокринолошке случајеве, онда можемо реаговати на време, тако да до већих компликација по здравље пацијената не долази у тој мери у којој долази када они дођу касно. Рекао бих да недовољно водимо рачуна о свом здрављу. У развијенијим друштвима где је здравствена просвећеност већа, пацијенти, односно људи већ после 45 године имају чак и законску обавезу да долазе на превентивне прегледе. И Министарство здравља Републике Србије предвиђа да сви пацијенти после 45.године живота треба да се обрати превентивно лекарима, посебно жене које би требало да одраде скрининг на рак дојке и рак грлића материце, а мушкарци да посете гастроентеролога, а наравно и да ураде уобичајене анализе крви”, рекао је др Рашић.

Доктор Славиша Радосављевић, магистар медицинских наука, поручио је данас у изјави за РТВ Грачаница да је веома битно превентивно посетити лекара и контролисати здравље и позвао све људе да не чекају и не одлажу посету лекара, уколико осете и најмањи бол или нелагоду, обзиром да је 21.век, век у коме доминирају малигна обољења.

“Данас сам овде на одељењу за ОРЛ, а сврха ове акције је да пробудимо свест код мештана о значају превентивног деловања у циљу очувања здравља јер смо сведоци да у овом 21. веку скоро свака друга болест је неки карцином. Наши људи су навикли да трпе, да олажу посете лекарима и онда се јаве када је већ касно. Не сме се одлагати посета лекару због свакодневних обавеза на послу и код кућа”, истакао је др Радосављевић.

Акција бесплатних превентивних прегледа срца , уха, грла, носа, као и провера крвног притиска и нивоа шећера у крви траје до 16 часова.

Check Also

Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“  и Галерија уметности Приштина у понедељак 25. октобра 2021. у 19 часова у Галерији …