Главна / Друштво / Данас се обележава Светски дан Рома

Данас се обележава Светски дан Рома

На данашњи дан обележава се Светски дан Рома који је установљен са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.

Тај дан се обележава у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена “Ђелем, ђелем”, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Према попису из 2011. године, у Србији живи 147.000 припадника ромске националне мањине, а управо су они и популација која је највише изложена дискриминацији. Сиромаштво, дискриминација и предрасуде су и даље свакодневница Рома, али то није случај само код нас, већ и у другим државама.

Свесне да је образовање најбољи пут да се изборе за своја права, уз афирмативне мере државе, нове генерације Рома чешће се одлучују да наставе образовање.

Подаци су показали да због лоших услова живота, само један од сто Рома живи дуже од 60 година. Скоро 90 одсто њих је без посла, четвртина Рома нема ни дана школе, а факултетску диплому добије само о,1 одсто Рома.

Зато, Светски дан Рома не сме да има само симболичан значај, него је добра прилика да се још једном упозори на изузетно тежак друштвени и економски положај ове националне мањине.

 

Check Also

ПКС: Компаније из Србије наступиће на сајму у Тирани

Српски привредници учествоваће од 1. до 4. децембра ове године на Међународном општем привредном сајму …