Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Вечита захвалност јунацима са Кошара

Ђурић: Вечита захвалност јунацима са Кошара

Јунаци са Кошара били су победници и у ратничком и у моралном смислу, јер су бранили и одбранили своју земљу и ми им дугујемо вечиту захвалност, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

“Подвиг тих младих људи и наше херојске војске у одбрани Србије мора бити заувек овенчан славом и постати део колективног сећања будућих генерација”, навео је Ђурић у ауторском тексту за данашње “Вечерње Новости” поводом почетка битке за Кошаре која је почела на данашњи дан 1999. у време агресије НАТО-а и трајала до краја рата.

Неколико стотина наших војника недељама је одолевало вишеструко бројнијој сили. Стратешки бомбаредери по њима су сипали касетне бомбе, тукли су их “апачи” и албанска артиљерија, нападале хорде терориста и плаћеника, казао је он.

“И на крају су са Проклетија сишли поносни и уздигнута чела, као победници и достојни потомци славних предака”, рекао је Ђурић.

Сећајући се Кошара, како је навео, показујемо да нисмо мали и да се не дамо избрисати.

“Вечиту захвалност дугујемо јунацима са Кошара, не само због тога што су животима бранили сваки камен земље Србије, већ и због тога што су генерацијама садашњим и будућим поручили да српски народ и држава не пристају на то да се самопониште и одрекну права на своју посебност и будућност”, нагласио је он.

Данас, како каже, само неколико стотина њих може да каже: “Ја сам био на Кошарама”.

“Та реч је вреднија и светлија од било ког ордена јер ‘срећна неколицина’ јунака са Кошара посведочила је у име свих нас да смо као народ достојни своје историје”, навео је Ђурић.

Без обзира на све страхоте и огромне жртве наших момака, читава је војска оних који им, како каже, макар потајно завиде и жале што нису били у прилици да се овенчају њиховом славом.

“Јунаци са Кошара били су победници и у ратничком и у моралном смислу, јер бранили су и одбранили своју земљу”, истиче он.

Како наглашава, о томе се мора говорити и певати, о томе се морају снимати филмови и држати предавања, будући да у својој новијој историји нисмо имали много, у моралном смислу, недвосмислено чистих и величанствених тренутака какве су биле битке на Кошарама и Паштрику.

“Надам се да ће нам сећање на Кошаре дати снагу за будуће мирнодопске победе, јер ако су ти људи, а многи међу њима су били једва пунолетни, могли да издрже и побеђују у онако неравноправном рату, какав изговор ми имамо да не победимо у миру”, поручио је Ђурић.

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …