Главна / Вести / Косово и Метохија / Командант Кфора: Ситуација на Косову и Метохији стабилна и под контролом

Командант Кфора: Ситуација на Косову и Метохији стабилна и под контролом

Командант Кфора италијански генерал Лоренцо Д’Адарио изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији стабилна и под контролом, те да је безбедност један од неопходних услова да се омогући дијалог.

“Моја процена је да је ситуација мирна. Мислим да је реторика и да су поједине изјаве тешке. Требамо вашу помоћ да смиримо ситуацију, јер од појединих изјава људи могу да постану таоци ситуације. Стога морамо да будемо изузетно опрезни у својим изјавама”, рекао је Д’Адарио у разговору са групом новинара београдских редакција који су у дводневној посети Кфору, пренео је РТС.

Д’Адарио је упозорио да понекад изјаве из политичке сфере могу да одмогну.

“Због тога морам да замолим све да буду опрезни шта ће да кажу и да размисле о последицама. Замолио бих све да буду одговорни о ономе што говоре и да мисле о последицама”, рекао је Д’Адарио.

Навео је да ће мисија Кфора бити промењена онда када се стекну услови, а таква одлука је искључиво у надлежности вођства НАТО-а.

Д’Адарио каже да боравак групе војника из више земаља, међу којима је било и припадника војске Албаније, на северу Косова није представљала провокацију. Појаснио је да се ради о представницима министарстава одбране више земаља који су након заједничког сусрета обишли мост на Ибру северни део Митровице.

“Срби на северу не треба да се осећају угрожено, већ сигурнији када смо ми на терену”, рекао је Д’Адарио.

Подвукао је да су војници Кфора припремљени на све, али да он види да је тренутно ситуација мирна.

Како је пренела приштинска Газета Еxпрес српским новинарима се обратио и командант америчке војне базе у Бондстелу, Рој Макерег, истакавши да постоји свакодневна сарадња са српским снагама.

“Имамо тим који свакодневно комуницира са српским снагама, које чине изузетни професионалци. Синхронизовали смо мултинационалне патроле да, осим Американаца, имамо и холандске, турске и румунске војнике. Сви ми уживамо у новом искуству, упознајемо нове људе и културу “, рекао је и додао да у Бондстилу тренутно има 800 војника.

Оба команданта су српским медијима рекли да је безбедносна ситуација на Косову под контролом и да се не очекују никакви инциденти.

Извор: Танјуг

Check Also

Српска листа подржава сваку изговорену реч председника Александра Вучића

Српска листа пружа пуну подршку и подржава сваку изговорену реч председника Александра Вучића који је …