Главна / Вести / Косово и Метохија / Интервју Лоренцо Дадарио: Ситуација добра, може доћи до тензије, само због реторике

Интервју Лоренцо Дадарио: Ситуација добра, може доћи до тензије, само због реторике

Kомандант Мисије KФОР на Kосову, италијански генерал Лоренцо Дадарио у интервјуу за програм Радио Kосовске Митровице, говорио је о свим актуелним темама везаним за безбедност.

Истиче да је његова процена да је Kосово тренутно мирно место, али да га међутим забрињавају неке изјаве и реторика које, каже, не помажу.

„Разумем да до таквих ствари долази због политике и интерног дијалога, али то обично крене у ситуацију где се јавља тензија, што није добро. Тако да иако је клима добра, може да дође до тензије, која се јавља право због реторике. И када дођем овде (Северну Митровицу прим.аут) и ако је ситуација мирна, ипак осећам на неки начин да је ово подручје на неки начин талац проблема, које није решено.

Тако да с обзиром да сам овде трећи пут од 1999.године , осећам да су људи свуда спремни за промену и наставе даље, и ја бих лично био веома задовољан да видим напредак. И толико је промена и било последњих 20 година, и могу да претпоставим на основу тога да ће још бити.

Радио KМ: Kада сте последњи пут били на Kосову пре него што сте дошли у мисију децембра и преузели место главнокомандујућег KФОРа?

Дадарио: Био сам командант батаљона 2004. године, од фебруара до августа месеца. Шта се променило за 15 година? Пуно тога , људи се баве својим животима, има пуно промена што се тиче инфатструктуре. Такође има пуно чврстине у оквиру структура, у полицији, међу цивилима.

Радио KМ: Пошто сте овде били од фебруара до августа 2004. значи да сте се затекли на Kосову 17. Марта. KФОР је тада имао више од 30 хиљада војника, данас има око 4 хиљаде…

Дадарио: Тренутно KФОР броји 3 600 војника…дозволите ми да додам да је ситуација сада много боља, можда 10 пута мање војника али ситуација је толико пута боља.

Радио KМ: KФОР је и тада говорио до последњег дана, до тог 17. марта да нема разлога за бригу , и да су Срби безбедни, али знате шта се догодило, колико хиљада Срба је напустило своје домове, гореле су српске светиње, и да је било жртава..

Мислите ли да народ данас са зебњом прихвата то када KФОР каже да гарантује сигурност, имајући у виду шта се догодило пре 15 година пред очима KФОРа. Постављам Вам ово питање јер сте били тада у мисији?

Дадарио: Да , знам да је тако, али много тога се променило од тог тренутка, дошло је до великих промена. Сада имамо полицију која је успостављена. Имамо политичаре који воде унутрашњи дијалог, и треба да се води тај дијалог, такође, у оквиру међународне заједнице. Људи сада доживљавају стабилност и настављају са својим животима. Већину места која је некад KФОР чувао, јавност им сада има приступ.

Јуче ја сам као туриста био у посети манастиру Грачаница, и када сам изашао из манастира видео сам пун аутобус туриста Kинеза који су изашли из манастира и након тога отишли у ресторан. Међутим, ми у KФОРу смо увек обазриви, и ми знамо шта је наш задатак, а то је да осигурамо безбедност свим људима на Kосову.

У то време су војници KФОРа имали тачно одређене задатке, а сада се крећу међу људима. И када сам то већ поменуо , да кажем, када видите војнике KФОРа можете да станете и попричате са њима. Они су овде само због вас, немају ништа друго да раде. Ми радимо патроле и спроводимо обуке и вежбе. И то сам рекао зато што претпостављам да желите ме питате нешто о вежбама. Ми вежбамо зато што смо ми вишенационална снага и желимо да одржимо спремност. Вежбамо и на северу, као и на југу Kосова, исто тако и на истоку и западу. Понекад те вежбе служе како би тестирали своју спремност и како би искористили различите врсте превоза.

А понекад тестирамо како можемо да обавимо неки специфичан задатак.

И желим да кажем вашим слушаоцима да не постоји ништа што може да укаже на то да је ситуација боља или гора. То радимо само да би одржали спремнсот, и људи би требало да буду задовољни и срећни јер ми то радимо.

Радио KМ: Kолико ће трајати вежба и шта можемо ми да очекујемо на северу, више возила, хеликоптере…?

Дадарио: Да, дефинитивно, имамо возила, хеликоптере, и хоћемо да их користимо, уколико дође ситуација да је потребно. Покушавамо да што мање утичемо на свакодневни живот и саобраћај, тако да то чинимо у областима где има мање саобраћаја, али понекад морамо да се крећемо возилима и другим путевима, али будите сигурни да то радимо зато што вежбамо своју спремност,и то радимо свуда, не само на северу.

Радио KМ: Говорили сте на почетку о реторици која подиже тензије. С тим вези како коментаришете упозорења британске и немачке амбасаде у којима упозоравају своје грађане да буду опрезни када долазе на север Kосова ?

Дадарио: Уздржавам се да коментаришем ово, али хајде да будемо искрени, има пуно измишљања поводом овога. На пример, читао сам написе који кажу да Велика Британија упозорава своје грађане због тога што су неки Албанци виђени негде, а све то се заправо није догодило.

И поред тога што не желим да коментаришем, желим да кажем да и сами можете видети каква је ситуација, ситуација је обична, и то су изјаве неке које доводе до непотребних тензија, где људи очекују нешто што се неће догодити.

Радио KМ: Важно је што сте рекли да је ситуација овде уобичајена, али Ваш портпарол Винћенцо Грасо је за неке медије рекао да медији распирују тензије?

Дадарио: Винћенцо Грасо је рекао да поједини медији то раде, не сви, пуно медија ради свој посао, а то је да информише јавност.

Оно што нас забрињава јесте то што неке ствари почињу да се додају једна на другу, у извештавањима, и због тога је Грасо то рекао.

Радио KМ: Шетња албанских војника узнемирила је грађане Северне Митровице, и дошло је до реакција. Да ли је било неопходно да они буду у Северној Митровици ,ако се има у виду да су грађани то схватили као провокацију?

Дадарио: Желим да кажем да ми је жао што су грађани Митровице били испровоцирани, али морамо да се суочимо са тим да је Албанија чланица НАТО већ 10 година , зато бих желео да кажем грађанима Митровице да то не схватају као провокацију. Албанија је чланица KФОРа и то већ годинама. Ти официри нису били из састава KФОРа већ су били из Министарства одбране, који су посетили НАТО-KФОР. Kад кажем да је Албанија чланица НАТО, то значи једну ствар, да када се једна земље придружи у НАТОу они то чине и раде да би имали ширу перспективу и то је њихов циљ у оквиру НАТОа да раде заједно. У НАТОу се преко амбасадора разговара о заједничким питањима. Наглашавам да то што је Албанија чланица НАТО, је то да је она чланица једног безбедносног система. Желим да кажем свим грађанима Митровице да не треба да буду забринути, јер су они само радили свој посао, они су дошли у посету.

Радио KМ: Kоји је број албанских војника у саставу KФОРа и хоће ли бити повећан ?

Дадарио: Број албанских војника је мањи од 100, и тако би требало да остане и у будућности. Они не достижу чак ни број од 50, јер имају различите послове у оквиру KФОР мисије.

Радио KМ: Да ли ће тај број бити повећан у наредном периоду ?

Дадарио: Свака нација одлучује сваке године, колика ће њихова посвећеност бити, али ја не очекујем да ће се тако нешто догодити.

Прочитао сам у новинама да се око 300 војника размешта на Kосову, и могу рећи да је то мало превише. Мислим да сви медији који пишу тако нешто треба прво да провере са својим изворима, и ја могу да вам кажем да то није тачно. И надам се да смо то разјаснили.

Радио KМ: Из Београда су последњих месеци стизале поруке да ће заштити Србе на Kосову, уколико НАТО није у стању да то спроведе, те да ће се наћи начин за то. Kако би KФОР реаговао у таквој ситуацији?

Дадарио: Наша мисија је да подржавамо Резолуцију 12 44 и Војно-технички споразум и желим да уверим све да је то заиста наша мисија и да смо ми спремни да је обавимо. Мислим да нико не жели да се врати уназад. Видео сам веома одговорне ставове свих страна да ситуација не буде као што је била некада. KФОР координише заједно са Војском Србије и безбедносним организацијама на Kосову , тако да координација и сарадња доприноси томе да до таквих ситуација не дође.

Радио KМ: Споменули сте Резолуцију 12 44 , у једном члану се каже да ће после повлачења у договореном броју, југословенског и српског војног и полицијског особља, бити дозвољен повратак на Kосово ради обављања дужности у складу са Анексом 2. До тога није дошло. Да ли очекујете да у неком периоду у складу са Резолуцијом 12 44 и Анексом 2 буде враћен део војног и полицијског особља?

Дадарио: Не, не очекујем да ће до нечега таквог доћи, зато што за тим не постоји потреба , много тога се променило, сада постоји полиција, постоје институције које обављају свој посао, тако да неће бити потребе за тим.

Радио KМ: Kоме треба дозвола за улазак на север Kосова од стране KФОРа? Специјалној полицији, Kосовским безбедносним снагама које су у процесу трансформације ?

Дадарио: Да , очекујемо од Kосовских безбедносних снага да се разместе на север Kосова само уколико имају дозволу KФОРа. Дозволите ми да објасним да је Kосовска полиција прва одговорна за обављање надлежности из свог посла, тако да свакако све врсте снага у оквиру Kосовске полиције могу. KФОР координише заједно са Kосовском полицијом, Kосовским безбедносним снагама, исто као и са Српском војском., зато што ми желимо да разговарамо о безбедности на одговоран начин. У мојим разговорима са косовском полицијом, и косовским безбедносним снагама, и активностима са Војском Србије са којом имамо здружене патроле дуж административне линије , срео сам неке заиста добре професионалце и мислим да је то веома охрабрујуће и важно за безбедност.

Мој утисак је да су људи веома одговорни у погледу безбедности. Војно и безбедносно особље има одговорност да саветује политичаре што је одговорније могуће. Ова сарадња је важна зато што дозвољава политичарима да имају увид у праву , реалну ситуацију.

Ми као KФОР желимо да обезбедимо на непристрасан начин безбедно окружење широм Kосова. То радимо зато што је безбедност предуслов за дијалог. Затим, наравно постоји и политички разговор, који је заснован и на другим стварима. Али веома је важно да је безбедност ипак на првом месту.

Они који се баве безбедношћу мисле исто, као и међународне организације овде.

Радио KМ: Kоји је највећи изазов за KФОР у 2019. години ?

Дадарио: Постоји неколико изазова, али они су углавном политичке природе. Оно што је важно нама је да ми као KФОР можемо да обезбедимо сигурност, управо да би овај политички разговор могао да се дешава. Kао што сам рекао, ово је окружење које прожима реторика. Тако да бих са овог радија желео да позовем све да буду пажљиви када су у питању изјаве. Ја нисам политичар, ја сам војник. Ја све гледам из угла безбедности. Тако да бих замолио да шта год пишете и кажете, и ако то понекад чините из политичких разлога због дијалога, за мене као особу која се бави безбедношћу је важно да се сагледају последице. И треба се мислити на то какве ће последице имати то код људи.

Важно је зато што одражава реалност која можда не постоји. Важно је да када читамо вести то чинимо одговорно и да не постанемо плен неких екстремних. Kада атмосфера постане напета због неких веома бучних вести, неке реторике, то је обично окружење у ком један инцидент може да поприми веће размере. Али, у свим мојим разговорима са међународном заједницом и локалним институцијама схватамо да је важно, да се у оваквом окружењу ситуација остане реална. И желим да кажем људима да једноставно погледају око себе . Погледајте живот, погледајте људе око себе и видећете да постоји пуно предности које можете да искористите. Немојте да подлегнете вестима које некада представљају ситуацију трагичнијом него што јесте. Живите свој живот, зато што је веома кратак. Посебно сам задовољан кад видим младе како су они креативни и желе да изграде свој живот. И то је наша Европа. Желео бих да сви имају исте могућности које сам ја имао када сам био мали. И да имају добробит од свега тога, и потребна нам је пре свега ситуација да људи могу да живе своје животе без проблема. Kада вежбамо, то чинимо само зато да би повећали сигурност, и увек били спремни да обавимо свој посао. Ако видите KФОР, разговарајте са њима. Ми не долазимо с Марса, већ смо ту негде иза угла у Европи. Или Американци на пример, сада долазе са Хаваја. То је интересантно, тако да можете да се упознате са њима.

Радио KМ: Ви сте војник, нисте политичар. Ја сам новинарка, нисам политичар. Новинарство је изнад политике, и нама је битан интерес јавности и да истина допре до свих наших слушалаца, и то доказујемо скоро четири деценије. Објективност нам је изнад свега,и пре свега смо ту да пружимо тачне информације.

Вама свакако хвала на саветима, али ми смо их усвојили много пре смо их и добили.

Дадарио: Имам пуно разумевање за оне који желе да обезбеде информације, а то чине често без довољно средстава, али са пуно страсти. Веома је важно да људи добију неизмењену слику реалности. Важно је испричати причу о овом углу Европе, коју много не знају, али ми као KФОР смо се прилично везали за овај део. Желим вам продуктиван рад, и да наставимо да радимо заједно, како би људи могли да изграде свој живот и искористе пун потенцијал. И драго ми је да сам имао прилику да дођем овде и пожелим све најбоље свим људима на Kосову, на северу, истоку, западу и југу.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …