Главна / Вести / Косово и Метохија / Критике на рачун актуелног посредовања дијалога у Бриселу

Критике на рачун актуелног посредовања дијалога у Бриселу

Председник Косова Хашим Тачи је јуче, током сусрета у Бриселу са комесаром Европске Уније (ЕУ) за проширење Јоханесом Ханом и председником Европског савета Доналдом Туском изјавио да је након успуњавања свих критерија бесмислено и неприхватљиво што грађани Косова још увек нису добили визну либерализацију.

“Европска Унија без других кашњења треба да донесе одлуку о укидању виза и треба да убрза пут Западног Балкана у европску породицу”, рекао је Тачи оцењујући и да је цео регион у “тешком” статусу кво, који успорава бројне процесе.

У овом сусрету било је речи и о дијалогу између Косова и Србије, као и о изгледима за чланство Косова и Западног Балкана у ЕУ.

С друге стране, европски Комесар Јоханес Хан је истакао да је важно да се дијалог између Приштине и Београда настави што пре јер је он у интересу стабилности и напретка целог региона. Такође је поновио став ЕУ да такса коју је увела косовска Влада на увоз српске робе у висини од 100 одсто, у најмању руку треба да се суспендује.

Хан је у интервјуу за амерички лист “Уашингтон Пост” изјавио да је размена територије између Косова и Србије могућа, уколико се стране у дијалогу договоре око овог питања.

“У овом тренутку не ништа не можемо да предвидимо, али размена територије је могућа”, изјавио је Хан.

На ову изјаву европског Комесара одмах је реаговао премијер Косова Рамуш Харадинај који је истакао да су Хан и посредница у косовско српском дијалогу Федерика Могерини изгубили годину дана бавећи се питањем граница и територија.

“Толеришући такву логику, Могерини и Хан су проћердали годину дана Европској Унији и Балкану. Да нису говорили о границама и територијама можда би имали неки споразум. Изјава која оставља отвореним могућност разговора о територијама и границама је наставак погрешне политике ових европљана који на срећу одлазе”, изјавио је Харадинај.

Изјаву Хана да се не искључује и размена територије уз сагласност страна у дијалогу у циљу решавања косовско-српских односа, коментарисала је и Јета Красниqи, менаџер пројекта за дијалог са Србијом у склопу Демократског Института Косова (ДИК –КДИ) наводећи да такав сценарио не би требао да “заживи”.

“Ово је неприхватљив став, пошто у дијалогу не треба да буде простора за дискусију о територијалном интегритету Косова. Територија Косова је недодирљива”, изјавила је Краснићи.

Краснићи је још истакла да је важно да у овом процесу, институције Косова имају јединствени став око тога да немају право да разговарају о територијалном интегритету Косова.

“Питање територијалног интегритета је окончано проглашењем независности 2008. године. Косово разговара са Србијом како би затворило нека питања која су још увек отворена, која се тичу суксесије, која се односе на консолидацију унутрашње државности Косова, распуштања паралелних структура и суочавања са прошлошћу”, изјавила је Краснићи.

Едуард Кукан, председник међупарламентране Комисије за стабилизацију и придруживање Србије у ЕУ је изјавио да наследник Федерике Могерини, треба да за задатак има постизање споразума између Приштине и Београда.

“Извињавам се госпођи Могерини, али ЕУ је јасно показала овај недостатак по питању дијалога. Преговори могу да функционишу ако покажете снажно вођство. ЕУ треба да буде одлучна у овом процесу и прецизнија у предвиђању догађаја и реаговања у односу на њих”, изјавио је Кукан.

Дијалог за решавање односа између Приштине и Београда прекинут је новембра месеца прошле године, као одговор на ступање на снагу одлуке о таксама од 100 одсто на увоз српске робе, а премијер Косова Рамуш Харадинај инсистира да пре укидања таксе, Србија треба да призна Косово. Наиме, он сматра да одлука о таксама не треба утиче на дијалог у Бриселу.

И један од челника косовског преговарачког тима, Фатмир Љимај је ј изјавио да укидање таксе као услов званичног Београда за наставак дијалога треба да се размотри и суспендује када званични Београд одустане од разлога због којих је таква одлука и донета.

“За сада мислимо да смо послали нашу поруку међународној заједници да смо спремни (за дијалог). Она треба да ради са Србијом, како би Србија била спремна да седне за сто. Било кад да је Србија спремна да седне за сто, ми смо спремни да седнемо. Не зависи само од нас, зависи и од друге стране”, изјавио је Љимај.

Иначе, председник косовског парламента Кадри Весељи је данас изјавио да када је реч о дијалогу између Косова и Србије, позиција и опозиција треба да имају јединствени став.

“Верујем да ћемо бити заједно, позиција и опозиција, да оставимо међусобне инате и оријентишемо се директно на окончање питања са Србијом. Коначно, Косово је независна и суверена држава, ту нема никакве дилеме. Ми говоримо само о односима Косово–Србија према Европској Унији. Али по питању будућности Косова ми нећемо ни отварати дискусију око тог питања, због чињенице да су територија и институције једно и нераздвојиво”, изјавио је Весељи.

29. априла, у Берлину ће се на позив америчке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануел Макрона отпутовати косовски и српски и албански председници и премијери, а како се најављује једна од тема биће дијалог између Косова и Србије.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj

 

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …