Главна / Вести / Србија / Вучић: Тражиће пуно признање Косова, а да Србија не добије ништа

Вучић: Тражиће пуно признање Косова, а да Србија не добије ништа

Србији следи изузетно тежак период, од нас ће се тражити признање пуне независности и територијалне целовитости Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на седници Главног и Извршног одбора СНС.

Он је такође пренео да очекује, у Берлину, захтев за неким новим форматом разговора о КиМ, а да при томе Срби не добију ништа, а Албанци добију независност. “Нећу пристати на дијалог без претходног укидања такси”, рекао је Вучић.

Онима који су, каже, научили да га зову телефоном ако Срби само дигну руке у гард, поручује:

“Немојте ме звати. Нисам доступан”.

Седница Главног и Извршног одбора странке одржана је после Председништва СНС, на којем су, како је пренео, разговарали о три кључне теме – припреме за велики народни скуп 19. априла “Стоп насиљу и будућност Србије”, ситуација на КиМ и актуелна политичка ситуација и, потенцијално, расписивање избора – Вучић је најпре указао

Вучића су иначе учесници седнице дочекали вишеминутни аплауз, овације и добошари, и то у “два таласа”, пошто их је он молио да прекину и седну, а други је уследио на повик из сале “живео Вучић”, а уследило је скандирање “Ацо, Србине”.

Осим подршке председнику, представници широке базе Српске напредне странке показали су данас јаку заједничку енергију.

Пренео је да је испред сале остало 1.900 људи, као и да су дошли чланови из свих делова Србије.

Вучић је најпре рекао да је та странка у претходних 6 и по година покушала да промени земљу, која је била готово сасвим разорена земља, без наде и будућности и да земља може да се окрене у другом смеру.

“Покушали смо да променимо, да урадимо све оно што је морало да буде урађено пре 20, пре 30 година. Да окренемо смер у којем иде, да покажемо да Србија може боље, да може више ,да може другачије”, рекао је Вучић.

Има много разлога због чега је, каже, делимично задовољан.

“Један од кључних разлога је што Србија није висе пред банкротством. Србија је данас земља која четврту годину за редом има суфицит у буџету, јавни дуг са 78 посто БДП-а пао на 50 посто, незапосленост смањена са 25, 9 на 11, 9 одсто”.

Плате и пензије су данас, додаје, значајно веће него што суз биле у време када смо преузели власт”.

“За разлику од других, рекао сам делимично задовољан, иако сте видели јуче да смо добили похвале од Виктора Орбана за реформе, а пре неколико месеци од Владимира Путина, а пре њих неколико месеци и од светске банке и ММФ и других”.

Нисам задовољан у једном делу, јер и даље имамо људи који су сиромашни и тешко живе . И то људи који данас тешко живе у Србији.

Ти људи и најсиромашнији, и ниже средње класе и људи који тешко живе су наша највећа подршка, истакао је.

Зато што они највећу наду и шансу за будућност виде у странци.

“Говорио сам да не бих волео да постанемо као они, као ДС која се распала на 50 делова, па се онда поново ујединила када су угледали плен и помислили да поново могу да се дочепају плена…Рекао сам да бих волео да Србију доживљавамо на другачији начин, да имамо довољно снаге и мотива, жеље да се боримо за свој народ свуда и на сваком месту”, рекао је он.

То је, истиче, понављао и говорио управо зато што је видео да је та “тешка болест опхрвала један део наших људи”, јер су постали “много важни”, удаљени од народа и никада немају довољно времена да разговарају са грађанима.

“Нема испуњавања ултиматума опозиције”

Вучић, који је и председник Србије, рекао је да је опозиција добродошла у парламент, али да нема испуњавања њихових ултиматума.

“Можете да урадите шта год хоћете, да уцењујете Србију не можете”, нагласио је Вучић.

Како је рекао, један захтев се односи на РЕМ, иако по закону то не може да се испуни. “Они то раде да би Ђилас и Шолак могли контролишу неке медије”, констатовао је Вучић.

Други захтев се, каже, односи на РТС, што би, опет, ишло њима у корист.

Трећи захтев је, додаје, у вези са изборним законима, које су, подсетио је, “сами донели док су били на власти, а данас им не ваљају”.

Вучић је рекао да су спремни да разговарају о томе, и да су им упутили позив за разговор у парламент, јер је скупштина једино место за то.

О изборима “након састанка са светским лидерима”

Александар Вучић је рекао да ће са коначним ставом о изборима изаћи после састанака са светским лидерима, али, истиче, ако се иде на изборе, онда је циљ да политички противници буду побеђени убедљивије него икад.

“Замолио сам Председништво, као и за Косово, да сачекамо завршетак разговора са кинеским председником Си Ђипингом, руским Владимиром Путином, лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном. После тога, појавићу се пред Главним одбором, проширеним Извршним одбором, са коначним ставом”, рекао је Вучић.

Извор: ТВ Мост, Танјуг

Check Also

Председник Србије Александар Вучић у Рашки саслушао представнике Срба на КиМ: Уз вас смо, будите трезвени

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Рашкој да је дошао да саслуша представнике Срба …