Главна / Вести / Косово и Метохија / Срби са КиМ бесплатно на операцији катаракте и глаукома у БГ

Срби са КиМ бесплатно на операцији катаракте и глаукома у БГ

Након офтамолошког прегледа у јануару, 24 пацијента из Штрпца уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију дошло у Београдски офтамолошки центар како би оперисали катаракту или глауком потпуно бесплатно.

Директор канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, данас је обишао пацијенте који су дошли на операцију и рекао да доброчинство у Србији постоји и да се добри људи боре за то.

“Један пример за је управо ово данас. Приватна клиника која је потпуно бесплатно лечи Србе са КиМ, која је обавила преко 500 прегледа на територији КиМ и оперисано је преко 100 људи”, рекао је Ђурић.

Рођица Стојковић из Штрпца, уручио је поклон слику Шар планине др Владимиру Петовићу и ординацији у знак захвалности што су се потрудили да помогну људима на КиМ, а који нису у прилици да овакве операције ураде о свом трошку.

“Овакве акције много значи за нас и неизмерно сам захвалан људима који су дошли да нам помогну нама свима”, рекао је Стојковић.

Када се држава нађе у проблему, објашњава др Владимир Петровић, инат је био први који нас је мотивисао да помогнемо људима на КиМ.

“Проблеми са видом су свуда исти, обилазимо старе људе и најчешћи проблем са којим се сусрећемо је катаркта и глауком. Прегледи које радимо на КиМ подразумевају све патологије офтамологије”, рекао је др Петровић.

Директор Дома здравјла у Штрпцу др Саша Крстичић рекао је да овакав вид акција много значи за све оне који живе на КиМ.

“Ови људи нису имали прилике до сада да на овакав начин буду третирани, да бесплатно ураде овакве операције, јер би ово био значајан материјални издатак за људе. Волео бих да се овакве акције организују код нас, и да други стручњаци дођу да нас обиђу”, каже Крстичевић.

За четири години тим офтамоглога предвођен др Владимиром Петровићем обавио је пет оваквих акција на КиМ, оперисано је преко 100 људи потпуно бесплано, а наредна акција је у плану да се обави у Грачаници.

Извор: Танјуг

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …