Главна / Вести / Косово и Метохија / Русија неће дозволити кршење Резолуције 1244 о Косову и Метохији

Русија неће дозволити кршење Резолуције 1244 о Косову и Метохији

Русија позива САД и Европску унију да схвате своју одговорност за спровођење резолуција Савета безбедности УН и да утичу на косовске лидере да зауставе провокације против Србије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, после разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.

“Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење резолуције Савета безбедности, које су сачињене заједно са Сједињеним Државама и Европом, и натерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику”, рекао је Лавров, преноси Тасс.

Он је истакао да Русија неће дозволити да Савет безбедности промени мандат Уједињених нација на Косову.

“Чини нам се да Запад покушава да присили секретаријат УН да прогура неке предлоге, који ће поткопати мандат Мисије УН на Косову. То би било директно кршење Резолуције 1244, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се тај провокативни план не реализује”, нагласио је Лавров.

Колонијални менталитет Запада, сматрају да одлучују о судбини света

Лавров је поручио да се проблем Косова, уместо постављањем ултиматума, може решити искључиво зближавањем позиција и консензусом.

Како јавља Спутњик, о идеји двоструког суверенитета на Косову, о чему пишу неки приштински медији, Лавров је рекао да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

“Али понављам, на нашим српским пријатељима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ће се наставити”, истакао је Лавров после састанка са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Он је оценио да су САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитичких успеха за најкраће време до следећих избора.

То, према његовим речима, захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема.

“Нажалост, наше западне колеге, у принципу, сматрају да одлучују о судбини света и колонијални аспекти у менталитету су почели да се испољавају”, рекао је Лавров.

Они, како је додао, говоре о изузетности и о томе да управо западна група земаља има права да одређује ко је у праву, а ко је крив.

“Све мање говоре о међународном праву, а све више о правилима које су они измислили и које морају да прихвате све остале земље, заобилазећи СБ УН и игноришући саме УН”, упозорио је шеф руске дипломатије.

Лавров је оценио и да постоје активни и импулсивни потези и о Косову, и о Авганистану, и о Корејском полуострву, као и у другим правцима.

“Схватамо жељу администрације у Вашингтону да оствари спољнополитичке успехе, да би их предочила бирачима, али ипак акценат не треба да буду властити бирачки циклуси, него интереси стабилног дугорочног и трајног решења”, навео је Лавров.

Он је скренуо пажњу и на понашање Запада на међународној сцени, а као пример навео 20. годишњицу бомбардовања Србије.

“Шта сте чули од чланица НАТО? Па да су били у праву, да су доносили демократију и слободу угњетенима и само то. Никакве гриже савести, никаквих сећања на то како су бомбардовали мостове по којима су ишли путнички возови, како су бомбардовали телевизију у Београду… такав приступ имају ти људи”, рекао је Лавров, преноси Спутњик.

Дачић: Нећемо повлачити никакве потезе без консултација са Русијом

Дачић је нагласио да Србија у заштити националних и државних интереса увек полази од тога да се консултује са Русијом и оценио да је зато важно што ће састанак Вучића и Путина бити одржан пре оног у Берлину.

То је због тога што ће се, како је навео, у немачкој престоници вршити притисак на Србију да попусти и настави дијалог без укидања такси.

“Веома су важне консултације и зато сви треба отворено и јавно да знају да ми нећемо повлачити никакве потезе, када говоримо о неком покушају проналажења трајног решења за проблем КиМ, ако икада то буде било могуће, без консултација са Русијом”, рекао је Дачић.

Он је додао да Србију веома радује став да ће Русија подржати све што је у интересу наше земље и нагласио да се Србија у међународним организацијама руководи тиме “да будемо једни другима од помоћи”.

“Мислим да су ту наши односи на веома високом нивоу”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да ће Србија увек, заједно са Русијом, радити на проналажењу најбољих могућих политичких решења за отворене проблеме који постоје у нашем региону.

Он је захвалио Русији, председнику Путину и свом, како је рекао, “пријатељу, брату и колеги” Лаврову на великој подршци коју пружају нашој земљи када реч о одбрани њеног територијалног интегритета и суверенитета.

“Србија није у стању да заштити свој национални и државни интерес без помоћи Руске Федерације”, рекао је Дачић.

У том контексту указао је значај чињенице да је Русија стална чланица СБ УН, тела без чије сагласности није могуће евентуално чланство Косова у УН, као и помоћ Москве и других пријатеља Србије у вези са захтевима Косова за чланство у међународним организацијама, као што је Интерпол.

Дачић је рекао да је 13 земаља повукло признање независности Косова и изразио наду да ће тај процес бити настављен.

Подсетивши да са Лавровом има договорену “традицију” да се састају најмање два пута годишње – једном у Србији, једном у Русији, Дачић је рекао да сада, након његове посете Москви, очекује да Лавров поново дође у Србију до краја године.

“У основи садашњих односа (Србије и Русије) је дубоко узајамно разумевање, ниво нашег дијалога је на високом нивоу”, рекао је Дачић у Москви и истакао значај посете Путина Србији 17. јануара.

Србија не може да заштити своје интересе без сарадње са Русијом

Став Србије је јасан – кад Приштина укине таксе, онда може да се настави дијалог, изјавио је шеф српске дипломатије.

“О томе које је неко трајно решење, мислим да је далеко сада разговарати јер до сада није конкретно разговарано ни о једном предлогу”, рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Србија никад неће прихватити ниједно решење у вези са питањем Косова, али и другим отвореним питањима у региону, без најуже консултације са Руском Федерацијом јер, како је навео, не може да заштити националне и државне интересе без сарадње са Русијом.

Он је додао да је Србија апсолутно сагласна са тим да Савет безбедности УН мора да верификује било какав договор између Београда и Приштине.

Дачић је подсетио и на став појединих западних земаља да Косово као тема треба да се избаци са дневног реда Савета безбедности УН и да се укине Мисија УНМИК-а, док се истовремено, како је нагласио, СБ УН састаје најмање два пута годишње да расправља о БиХ.

“Нико никад није тражио да се та тема скине са дневног реда. Шта има да се данас расправља у СБ УН о БиХ, је л’ тамо постоји сад неки ратни проблем”, упитао је Дачић истичући да се два пута годишње расправљало и о раду међународног привременог суда у Хагу.

Значи, констатовао је, њима смета Косово.

“Не желе да се о томе јавно говори и зато предлажу затворене седнице, да би се што мање говорило о овој теми и да би се на нас вршио притисак. Не можете да уђете у ЕУ, не можете овамо-онамо, док не прихватите независност Косова”, рекао је Дачић.

С друге стране, како је нагласио, Србија не може и никада неће прихватити једностране акте Приштине.

“Ако неко жели дијалог и компромис, Србија је спремна на компромис. Ако неко не жели компромис, ми ћемо наставити нашу борбу, а за све то, сигуран сам, имаћемо подршку Руске Федерације”, поручио је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да међународна заједница, пре свега ЕУ, “не тера” Приштину да примени обавезе из Бриселског споразума, већ да се “стално иде логиком да се доношењем разних нових једностраних одлука ствара једна нова политичка реалност”.

У том смислу, подсетио је да нико више не спомиње да Приштина није формирала ЗАСО, нити да је донела одлуку о формирању војске, а да је ситуација сада таква да Приштина тражи нешто заузврат да би укинула таксе.

Подсетио је и да је због “погрешних одлука неких претходних власти”, односно, како је прецизирао, Бориса Тадића и Вука Јеремића, донета резолуција Скупштине УН да се дијалог пребаци у Брисел, као и да је прошло шест година од потписивања Бриселског споразума, а да није успостављена ЗСО.

Србија трпела велике притиске због Турског тока

Осврнуо се и на економске односе, наводећи да га радује да се повећава стопа “обимне спољнотрговинске размене”, која је прошле године износила више од три милијарди долара.

“Ми желимо да се то настави”, рекао је Дачић.

Указао је и на то да је почела изградња гасовода кроз Србију, такозваног Турског тока, али је истакао да је Србија трпела велике притиске због тога, нарочито са Запада.

“Не знам у чему је гас који долази из Русије у Србију специфичан у односу на гас који Русија шаље у Немачку или неку другу земљу? Не знам, Сергеј, је л’ постоји нека разлика у томе?”, упитао је он.

Дачић је додао да је циљ да се радови на делу Турског тока, који пролази кроз Србију, што пре заврше.

“Прво мора да се заврши део кроз Бугарску, али ми нећемо чекати то. Већ су кренули радови и очекује се да ће ове или следеће године бити окончани”, рекао је он.

Подсетио је и на друге пројекте између две земље, те је оценио да је сарадња на политичком нивоу веома добра.

“Имамо стратешке односе и зато ме радују овакве посете и мислим да су оне фактор подстицаја за даљу сарадњу”, рекао је Дачић.

Подсетио је да се ове године обележава 140 година од успостављања првог дипломатског представништва тадашње Кнежевине Србије у царској Русији.

Тим поводом, како је навео, у амбасади Србије, уз помоћ руске стране, отвориће изложбу заједно са копредседником руског дела мешовитог комитета Јуријем Борисовим.

Лавров: Притисци на Србију ће се наставити

Лавров је поручио да се проблем Косова, уместо постављањем ултиматума, може решити искључиво приближавањем позиција две стране и консензусом и упозорио да ће се притисци САД на Београд да призна Косово наставити.

На питање о идеји двоструког суверенитета на Косову, о чему пишу неки приштински медији, Лавров је рекао да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

“Али понављам, на нашим српским пријатељима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ће се наставити. Пре свега САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитичких успеха за кратко време пре следећих избора”, истакао је Лавров, преноси Спутњик.

“То захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема. Нажалост, наше западне колеге у принципу сматрају да одлучују о судбини света и колонијални аспекти у менталитету су почели да се испољавају”, констатује Лавров.

Како додаје, они говоре о изузетности и о томе да управо западна група земаља има права да одређује ко је у праву, а ко је крив.

“Све мање говоре о међународном праву, а све више о правилима које су они измислили и које морају да прихвате све остале земље, заобилазећи СБ УН и игноришући саме УН”, упозорио је шеф руске дипломатије.

Лавров је оценио и да постоје активни и импулсивни потези и о Косову, и о Авганистану, и о Корејском полуострву, као и у другим правцима.

“Схватамо жељу администрације у Вашингтону да оствари спољнополитичке успехе како би их предочила бирачима, али ипак акценат не треба да буду властити бирачки циклуси него интереси стабилног, дугорочног и трајног решења”, навео је Лавров.

Он је такође скренуо пажњу на понашање Запада на међународној сцени, а као пример је навео 20. годишњицу бомбардовања Србије.

“Шта сте чули од чланица НАТО-а? Па да су били у праву, да су доносили демократију и слободу угњетенима и само то. Никакве гриже савести, никаквих сећања на то како су бомбардовали мостове по којима су ишли путнички возови, како су бомбардовали телевизију у Београду, такав приступ имају ти људи”, рекао је Лавров.

Напори Русије за развој координације спољне политике са Србијом

Лавров је најавио да ће Русија наставити напоре за развој координације спољне политике са Србијом.

“Настављамо интензиван дијалог и контакте на највишем нивоу, чему је тон посебно дала посета руског председника Владимира Путина Београду у јануару”, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је Путин са званичницима у Београду тада разговарао о спровођењу претходних договора, као и да су договорени нови видови сарадње у области привреде, спољне политике и међупарламентарне размене.

“Наша парламентарна сарадња се развија”, истакао је Лавров.

“Следећи састанак билатералне Међупарламентарне комисије, којом копредседавају председник Думе, Вјачеслав Володин и председница Скупштине Србије, Маја Гојковић, биће одржан у јуну у Београду”, додао је Лавров.

Вучић са Путином 26. априла у Пекингу

Дачић је изјавио да ће се председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин састати 26. априла у Пекингу, током Другог форума за међународну сарадњу “Појас и пут”.

Према његовим речима, политички односи Србије и Русије су веома добри, они су на стратешком нивоу.

“Посета председника Путина је била од изузетног значаја. Већ је договорен термин сусрета председника Вучића и Путина на самиту у Кину. То ће бити 26. априла, а 29. је састанак у Берлину, који је заказала Ангела Меркел уз присуство председника Француске Макрона”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …