Главна / Вести / Косово и Метохија / Стабилност Западног Балкана у фокусу Берлинског сусрета
File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berlin_reichstag_CP.jpg

Стабилност Западног Балкана у фокусу Берлинског сусрета

 

У сусрету који ће се одржати у Берлину 29. априла, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануел Макрона са председницима и премијерима Kосова и Србије, једна од најважнијих тема, како се најављује, биће наставак Бриселског дијалога између две земље.
Део косовских медија, позивајући се на mсвоје “поуздане” изворе, тврди да ћеМеркелова и Макрон косовским и српским званичницима представити “план” или оквирни документ за коначни mспоразум за решавање односа између две земље.
”Ако је истинито оно што се говори о овом плану, многи ће тражити тај план за територијалну поделу. Говори се о двоструком суверенитету. Kосово да сачува територијални интегритет, али да Србија ужива неку врсту суверенитета над Србима на Kосову и српским црквама”, преноси изјаву овог извора новина “Еxпресс”.
Овом медију је кабинет немачке канцеларке потврдио да ће мсе током сусрета са косовским и српским званичницима разговарати о “стабилности у региону, посебно Kосова и Србије”.
“Стабилност и добри развоји у региону су од велике важности за канцеларку и председника. Они стреме да са позванима дискутују око посебних изазова са којима се суочава регион, посебно око међусобних односа Kосова и Србије”, наводи се у одговору портпарола немачке Владе.
Иначе, на свом Фацебоок профилу председник Хашим Тачи је написао да се иза берлинског сусрета не “крије” тајна агенда и да очекује да се на крају сусрета усагласи заједничка, општа изјава свих учесника којом ће се у најмању руку “потврдити европска перспектива региона, продубљивање реформи, посебно у владавини закона, као и да се истакне неопходност нормализације односа између Kосова и Србије”, написао је Тачи.
И српски председник Александар Вучић је изјавио да не очекује да ће се у Берлину решити косовско српски односи.
“Очекују нас тешки разговори са албанским представницима, неће бити лаки ни са Меркеловом и Макроном, али то нема везе са било каквим решењем Kосова. Ту ће се говорити о таксама и хоће ли бити наставка дијалога. Никакво решење није ни на видику”, казао је председник Србије.
Kосовски и српски добри познаваоци регионалних политика сматрају да иако се ради о традиционалном и неформалном сусрету у Берлину, он јесте посебан посебно што ћенемачки и француски домаћини након више месеци покушати да са лидерима Kосова и Србије створе услове за могући наставак дијалога.
Политиколог Рамуш Тахири сматра да ће сусрет у Берлину имати и “симболику будуће политичке архитектуре Балкана”.
“….Да зада ударац раздвајањима и етничким цепањима и стварању великих држава и створе баланс, али и да створи друштво европских вредности и сарадње између држава. У овом случају, сарадња између Kосова и Србије је веома важна и очување Босну у садашњем облику или сарадњу између народа и два етницитета”, изјавио је Тахири за Радио СлободнаЕвропа.
Наиме, Тахири тврди да ће ово бити ипак прилика да Немачка и Француска понуде косовским и српским саговорницима алтернативу помирења, прихватање реалности и сарадњу.
Душан Јањић директор Форума за етничке односе у Београду сматра да је берлински сусрет важан јер постоји потпуна криза дијалога измеђуKосова и Србије.
“Сам сусрет и развој и на најављеном нивоу, говори да су ЕУ свесно и у координацији са Сједињеним Америчким Државама (САД) одлучили да од лидера институција траже да објасне да ли остају на путу за улазак у Европску Унију (ЕУ). Друго, када је реч о теми статуса Kосова, мислим да ће поново подсетити на усклађене ставове Kонтакт групе, од којих је ових месеци путем пропаганда и других начина избачен територијални интегритет”, изјавио је Јањић за Радио Слободна Европа.
Он је појаснио свој став, наводећи да ће питање граница бити тема, али не и размена делова територија и размена становништва.
“Мислим да ће бити веома важна и порука, коју ће верујем разумети челници Kосова, да Србија није у обавези за пуно признање Kосова под фирмом нормализације”, истакао је Јањић.
Мељиза Харадинај, саветница у кабинету косовског премијера Рамуша Харадинаја је изјавила да је важно да у берлинском сусрету косовски челници имају јединствени став јер, како је истакла “само тако ће Kосово бити снажније у односу на Србију и озбиљније у својим међународним изазовима”, истакла је Харадинај.
Све у свему, председник Kосова Хашим Тачи је ипак изјавио да је могуће да се споразум о нормализацији односа између Kосова и Србије постигне током 2019. године, без обзира на препреке последњих месеци.
С друге стране, премијер Kосова Рамуш Харадинај тврди да такса на увоз српске робе остаје на снази све док Србија не буде признала Kосово. Харадинај тврди да је управо уведена такса и захтев званичног Београда да ће дијалог у Бриселу бити настављен када оне буду укинуте, за последицу имале не само заустављање тог дијалога, већ и спечавање председника Тачија да са српским председником Вучићем преговара о прекрајању граница између две земље, у циљу постизања трајног решења међусобних односа.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …