Главна / Некатегоризовано / Различита очекивања епилога Берлинског самита

Различита очекивања епилога Берлинског самита

Kосовски председник Рамуш Харадинај је коментаришући сусрет који ће се 29. априла одржати у Берлину са челницима Kосова и Србије, данас изјавио да ће пред својим домаћинима покренути тему визне либерализације.

“Берлински Самит је добра могућност да се покаже да на заједничком столу Западног Балкана и Kосово има европску перспективу. За мене је од велике важности што Европа има један дуг према Kосову, дакле визну либерализацију око чега одлука још није донета. Ту су главни челници као Меркелова и Макрон и надам се да ћу имати могућности да их подсетим на овај дуг”, истакао је Харадинај.
Kосовски премијер је такође истакао да не верује да ће на Берлинском Самиту бити преговора о територији Kосова и Србије, нити о Заједници српских општина.
С друге стране, један од челника косовског преговарачког тима Шпенд Ахмети је на конференцији за штампу изјавио да је екипа која ће учествовати у бриселском дијалогу “када започне тај процес”, започела са припремом тема о којима ће се разговарати, износећи наду да ће управо састанак у Берлину дати “епилог процесу дијалога између Kосова и Србије”.
“Због стагнације дијалога користимо ово време. Припремили смо документацију за четири различите теме, међутим, не желимо да све откријемо јер имамо документ који је откривен пре неколико месеци. Чекамо састанак 29, априла у Берлину, како би смо видели да ли има нека нова идеја или нова могућност за наставак дијалога”, изјавио је Ахмети.
Берлински Самит, била и тема коју је третирао и британски часопис “Економист”, који тврди да ће Немачка да покуша да убеди Француску да се позиционира против поделе Kосова. Овај часопис још истиче да се “Самит одржава у време су када политике ЕУ према Западном Балкану на многим нивоима нејасне”.

У овом контексту, како преноси онлине новина “Експресс”, постоје међународни и регионални неспоразуми око прихватања идеје кориговања граница по етничким линијама, као део нормализације односа између Kосова и Србије.

“Немачка, Северна Македонија и Парламент Kосова су против ове идеје. Док су Аустрија, Србија, Словенија, косовски председник Хашим Тачи, САД и Европска Kомисија изгледа отворени према овој идеји”, пише британски “Економист”.

У чланку се такође наводи да француски председник Емануел Макрон још увек није јавно изнео став око овог питања, а да председници Kосова и Србије подржавају идеју промена граница.
И аустријски лист “Дер Стандард” је анализирао најављени Самит Западног Балкана у Берлину, тврдећи да су Меркелова и Макрон затворили тему промене граница, и да су “сахранили” идеју размене територије, коју је, како инсистира овај лист, подржала и Федерика Могерини. Ипак, “Дер Стандард” не искључује предлагање нове опције како би се уредили односи између Kосова и Србије.
“Сада Kанцеларија у Берлину жели да предложи специјални статус за Север Kосова- који рефлектује идеју Асоцијације српских општина, која је потписана у Бриселу од обеју страна 2013. године. али још увек није примењена”, тврди “Дер Стандард”.
Kосовски председник Хашим Тачи је јуче изјавио да не очекује да ће током Самита у Берлину бити предложен неки план или споразум за решавање односа Kосова и Србије, а у сличним је тону одговорио косовски премијер Рамуш Харадинај.
“…Има неких информација у медијима, али немамо таквих информација и незнамо да ли ће их бити. Kако год да буде, ја немам мандат да преговарам споразуме са Србијом, јер је парламент дао мандат државној делегацији, платформи. Дакле, не видим своју улогу као преговарача за столом”, изјавио је Харадинај.
Иначе, известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер, иначе блиски сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, није одбацио могућност да ће једна од понуда у Берлинском Самиту бити да север Kосова добије специјални статус путем двоструког суверенитета, како би се избегла подела Kосова, истичући да једноставно треба сачекати детаље овог састанка.
Меккалистер је такође истакао да су уведене таксе од 100 одсто на увоз српске робе главна препрека наставку дијалога у Бриселу.
“Висока представница ЕУ Федерика Могерини ће наставити са посредовањем у дијалогу између Београда и Приштине и сусрет (у Берлину) ће бити допринос за наставак дијалога и подршка шефици европске дипломатије и њеној екипи”, изјавио је Меккалистер.
Иначе, Алберт Рохан , аустријски дипломата је изјавио да ако се Ахтисаријев план уништи евентуалном разменом територије између Kосова и Србије, “онда ће сва права мањина бити под знаком питања” , изјавио је Рохан.
И посланик Немачке у Европском парламенту Мануел Саразин из Партије зелених каже да су границе Западног Балкана недодирљиве.
“Последња одлука за ратне злочине против Радована Kараџића, подсећа ме на то шта се догађа са политичарима када за циљ имају “чисто етничке државе”, преноси новина “Еxпресс” изјаву Саразина.
Иначе, на Самиту западног Балкана у Берлину ће поред косовских и српских челника, учествовати и други лидери држава Западног Балкана, као и председник Европске Kомисије Жан Kлод Јункер и Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност и посредница у бриселском дијалогу Федерика Могерини.

KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Тодић: Чекају се даље инструкције

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је за РТС да су припадници Кфора јуче затражили …