Главна / Вести / Косово и Метохија / Удружење породица косметских страдалника обележило 21.годину од првог масовног киднаповања српских цивила

Удружење породица косметских страдалника обележило 21.годину од првог масовног киднаповања српских цивила

Двадесетједногодишњицу првог организованог масовног  киднаповања српских цивила и монструозног злочина над њима, Удружење породица косметских страдалника је обележило протестним скупом испред просторија Удружења у Београду.

Председница Удружења Наташа Шћепановић је и овог 22. априла, незадовољна што су на пострадале српске цивиле на Косову и Метохији, како институције у Приштини и Београду, тако и организације које се кршењима људских права баве, сви затајили и заборавили. Чланови породица косметских страдалника чувају успомену на њих, и даље верујући да је правда најчешће спора, али достижна и за све оне чији је једини „грех“ био што су Срби одлучни да остану и опстану на својим вишевековним огњиштима.

“У време када је Држава Србија у пуном капацитету била присутна у својој јужној покрајини, 21. и 22. априла 1998. године, албански терористи су киднаповали седморо српских цивила у селима Горњи Ратиш и Дашиновац код Дечана. Из њихових домова, присилно су одведени Вукосава Марковић (62), Даринка Ковач (67), Милица Радуновић (61), Милка Влаховић (66), Милован Влаховић (64), Милош Радуновић (61) и Слободан Радошевић (56). Остаци тела неких од њих ни до данас нису пронађени, а нико од налогодаваца или извршилаца овог, као ни свих масовних и појединачних злочина над српским цивилима на Косову и Метохији, није праведно кажњен”.

“Подсећање за оне који не знају, или су можда у међувремену заборавили, на само три километра од поменутих села, као и колективног центра за Србе из Хрватске у селу Бабалоћ где су такође почињени стравични злочини, налази се родно село актуелног косовског премијера Рамуша Харадинаја. Глођани су били не само регрутни центар терористичке ОВК, већ и седиште штаба оперативне зоне „Дукађини“, где су од 24. марта 1998. под командом и контролом Рамуша Харадинаја и Идриза Баљаја киднаповани, мучени, убијани и масовно протеривани тамошњи српски цивили, као и Роми, Египћани и „нелојални“ Албанци”, наводи у саопштењу Шћепановић.

“Иако је данас Рамуш Харадинај „угледни“ високи званичник самопроглашене косовске државе са којим светски и наши званичници разговарају и преговарају , ми, чланови породица косметских страдалника, чувајући успомену на невино пострадале, и даље ћемо подсећати да правда за Србе није задовољена. Као и на то ко су били инспиратори, налогодавци и извршиоци злочина над хиљадама недужних цивила на Косову и Метохији”, наглашава се у саопштењу.

Check Also

Вучић захвалио амбасадору Алжира на принципијелном ставу те земље по питању КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Народне Демократске Републике …