Главна / Вести / Косово и Метохија / Волонтери Црвеног крста Грачаниица успешно извели  акцију евакуације у случају земљотреса

Волонтери Црвеног крста Грачаниица успешно извели  акцију евакуације у случају земљотреса

 Успешно изведеном акцијом евакуације и спашавања у случају земљотреса, волонтери Црвеног крста Грачаница у сарадњи са Ватрогасном службом и службом Хитне помоћи у Лапљем селу, још једном су показали да су добро обучени за брзу реакцију у случају елементарних непогода.

Акција је изведена у ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу, а директор школе Љубиша Караџић истиче да је ова показна вежба и прилика да ученици оно што су теоретски научили  примене у пракси.

„Ово је једна од школа са највећим бројем ученика, тренутно имамо око 300 ђака и овакве вежбе су  веома значајне, јер наши ученици имају прилику да у пракси виде како треба да реагују у случају евакуације због земљотреса“, каже Караџић.

Секретар Црвеног крста Света Живић каже да је сарадња са школом по овом питању почела још октобра  месеца, када су ученици трећег и четвртог разреда укључени у предавања на тему евакуације у случају земљотреса.

„Предавања су држали наши волонтери у оквиру програма Црвеног крста Србије, који тренутно реализују Црвени крст Грачанице и Лепосавића. Ово данас је била симулација земљотреса и могу рећи да смо у сарадњи са службом  Хитне помоћи и Ватрогасном службом успешно извели акцију евакуације и спашавања“, каже Живић, који истиче да црвено крст Грачанице има велики број волонтера који су постизали значајне резултате на републичким такмичењима хитне медицинске помоћи.

Волонтер Ирена Младеновић каже да је у акцији учествовало 25 волонтера Црвеног крста Грачаница и да је сарадња са децом била одлична.

„Ученици су одговорили задатку и показали велико интересовање за учешће у овој акцији.Веома смо задовољни и како смо све то извели и мислим да смо и ми као волонтери успешно реализовали оно што смо пролазили кроз обуку“, каже Ирена,  која истиче да се  нада  да ће волонтери из Грачанице и на овом пољу имати успеха на тамичењима.

Check Also

Заплена дроге и оружја у Сувој Реци и Приштини

У одвојеним aкцијама у Сувој Реци и Приштини, заплењена је већа количина марихуане и аутоматска …