Главна / Некатегоризовано / Председник општине Срђан Поповић учествовао у акцији чишћења и садње цвећа

Председник општине Срђан Поповић учествовао у акцији чишћења и садње цвећа

У неколико места у општини Грачаница данас је поводом Светског дана планете Земље организована еколошка акција уређења животне средине. У акцији у Лапљем Селу учествовао и председник Срђан Поповић.

Еколошка акција спроведена је у Сушици, Горњој и Доњој Гуштерици, Добротину и Лапљем Селу. Организатор је општинско одељење инспекције у сарадњи са одељењима за урбанизам и заштиту животне средине и јавних служби, која су тим поводом обезбедила хигијенске рукавице, кесе, материјал за чишћење, саднице цвећа и неопходно земљиште.

„Циљ акције је да се ојача свест о планети Земљи и поштовање људи према животној средини и природи“, поручује Сандра Блануша, инспектор за заштиту животе средине у општини Грачаница.

Акција почела је чишћењем речног корита у Сушици, потом је, уз учешће волонтера и грађана, прикупљањем смећа и садњом цвећа и украсног биља настављена у Горњој Гуштерици и Добротину, док су у акцији у Доњој Гуштерици учествовала деца ОШ „Кнез Лазар“.

„Горња Гуштерица је једно од чистијих села у општини Грачаница, скоро да нема депонија. Еколошки проблем прави река која смеће доноси из Јањева, али имамо обећања да ће бити очишћено. Захваљујући ангажовању одељења јавних служби јавне површине у селу се редовно одржавају и на њихов рад немамо примедбе, међутим и сами мештани би требало мало више да воде рачуна“, каже представник Горње Гуштерице Слађан Митић.

У послеподневним часовима акција је настављена у Лапљем Селу на локацији код стамбених зграда и болнице. Председник општине Грачаница садњом цвећа учествовао је у оплемењивању простора испред болнице.

„Овом акцијом желимо да укажемо на одговорност коју сви имамо према средини у којој живимо. Општинско руководство се труди да оваквим и другим акцијама покрене позитивне промене, да укажемо на важност заштите животне средине и на то колико она утиче на наше здравље. Морамо водити рачуна где и како бацамо смеће а то ће надам се након ове акције увидети и наши грађани“, казао је Поповић

Акција чишћење, садње цвећа и другог украсног биља, у свим другим местима у општини Грачаница биће настављена 5. јуна на Светски дан заштите животне средине.

Check Also

Пожар захватио трговински објекат на магистралном путу у општини Лепосавић

Недалеко од административног прелаза Јариње на територији општине Лепосавић, јутрос је избио пожар који је …