Главна / Вести / Косово и Метохија / Процес реинтеграције изискује и регионалну и међународну сарадњу

Процес реинтеграције изискује и регионалну и међународну сарадњу

Повратак 110 држављана Косова са сиријског ратишта, међу којима је и 32 жене и 74-ро деце и даље је тема дана косовске јавности.

Медији су пренели да су се у овој групи налазиле и четири особе које су директно учествовале на сиријском ратишту и да је њима Специјално тужилаштво одредило притвор у трајању од 48 сати. Такође је покренута и истрага против 32 жене, које се актуелно налазе на слободи, а Суљ Хоџа из Специјалног тужилаштва Косова је потврдио да су оне и раније биле под истрагом, која је у међувремену суспендована јер осумњичене нису биле доступне.

Рашит Ћељај, Генерални директор Полиције Косова је изјавио да се више од 300 грађана Косова у последњих шест-седам година укључило у ратне сукобе у Сирији и Ираку, а да је 70 њих изгубило животе.

Према неким претпоставкама, у ратним зонама Сирије и Ирака налази се још најмање 100 држављана Косова, међу којима према подацима Полиције Косова је још 30 особа, које ратују у овим државама, 49 жена и осморо деце.

Косовска скупштина је 2015. године усвојила Закон по којем особе које су учествовале у ратовима ван Косова, могу да буду кажњене и до 15 година затвора.

Пристигли са ратишта на Средњем Истоку, одмах су по доласку на аеродром у Приштини, у ноћним сатима између петка и суботе, пребачени у Центар за азил у селу Вранидол, недалеко од косовске престонице, где су одмах прошли и лекарску контролу.

Данас је Специјални тужилац Хоџа изјавио за онлине новину “Експресс”да је првобитно била донета одлука да деветоро деце која су у Приштину допутовала без родитеља буду смештена по социјалним центрима за прихват деце, али касније је позвана родбина како би их прихватила.

Повратак 110 косовских држављана из Сирије, остварен је у тесној сарадњи са Сједињеним Америчким Државама (САД), а америчка амбасада у Приштини је честитала косовским институцијама због враћања својих држављана. У саопштењу се поред осталог наводи да је са овом репатријацијом Косово дало значајан пример за све чланове Глобалне коалиције за борбу против ИСИС-а и међународну заједницу.

“Сједињене Државе остају захвалне Сиријским демократским снагама на подршци у репатријацији и што настављају да хумано задржавају још стотину ИСИС бораца из десетине земаља”, закључује се у саопштењу амбасаде САД на Косову.

Министар правде Абељард Тахири је обећао да ће повратници са сиријског ратишта, који су преживели трауме добити третман и бити интегрисани у косовско друштво.

“Успели само да извучемо жене и децу из зона конфликта, који су искоришћени и којима је негирана будућност. Жене и деца заслужују рехабилитацију, а деци је место у школи. Преживели су тешке трауматичне периоде”, изјавио је Тахири.

Иначе, председник Косова Хашим Тачи је на свом Фацебоок профилу истакао да је веома важан професионални третман за повратнике из Сирије.

“Такође, свака подршка ближњих и њихове заједнице, повратницима помаже у што бржој интеграцији у наше друштво. Косово је оријентисано према западним вредностима и посвећено је пружању подршке међунардним партнерима у борби сваког тероризма и екстремизма који угрожавају ове вредности”, написао је Тачи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај се данас захвалио косовским институцијама и америчкој Влади везано за повратак косовских држављана са сиријског ратишта, али је пре неколико дана изјавио да га преокупира питање жена које нису родиле децу својих мужева.

“Понекада незнамо са киме имају децу ове жене. Она могу да буду деца команданата ИСИС-а. Радикалне НВО и локални имами су спроводили систематску пропаганду више од деценије, чинећи атрактивном идеју одласка у Сирију путем пружања средстава за необразовану децу”, изјавио је Харадинај за Дејли Беаст. (Даилy Беаст).

Шеф косовске дипломатије Бехџет Пацоли је на свом Твитер налогу захвалио САД на помоћи око повратка грађана Косова из Сирије и истакао да ће се према њима “спровести закон”.

Шпат Баљај, познавалац безбедносних питања сматра да процес реинтеграције враћених особа из Сирије треба пажљиво да се спроведе и да свака институција треба да обавља своје одговорности са великим приоритетом.

“Могући су изазови и потенцијалне опасности овог процеса због тога што је тешко мерити ниво радикализма код свих повратника, било оних који су ратовали или не. И даље се незна ниво опасности код свих повратника, здравствено стање или разлог због чега су се они вратили на Косово”, изјавио је Баљај за дневни лист “Зери”.

Он је истакао да је опасност од ових особа легитимна због чега косовске институције треба да покрену истрагу и по потреби подигну оптужнице.

“У овој је фази веома важно да се активирају сви програми за дерадикализацију/реинтеграцију, како у затворима за индивидуалне повратнике који се суочавају са правдом, тако и за децу и жене повратнике. Потребне су ове непрестане активности за све повратнике, како на локалном тако и националном нивоу”, изјавио је Баљај сматрајући да у овом процесу треба да постоји регионална и међународна сарадња.

Шефки Абдулаху такође познавалац безбедносних питања сматра да ове особе треба да се третирају у складу са законима Косова, да се испитају, добију од њих инфомације као и да се особа које су их натерале да оду у те мисије суоче са правдом.

Абдулаху чак сматра да косовска Полиција треба да буде у спремна “у односу на особе које пропагирају и мотивишу младе да иду на страна ратишта”.

Према званичним подацима, од почетка конфликта у Сирији, верује се да је око 400 грађана Косова укључено у конфликте на Средњем истоку. Неколико десетина се у међувремену вратило, а 50 њих је осуђено за учешће у ратним сукобима у овом делу света, или за подстицање и регрутовање бораца.

KosovaLive- Violeta Oroshi Berishaj

Check Also

Петковић: Курти погазио права Срба и сопствени такозвани Устав

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је именовањем Ненада Рашића …