Главна / Вести / Косово и Метохија / Београдска штампа на Kосмету после пет месеци

Београдска штампа на Kосмету после пет месеци

После пет месеци на киосцима на северу Kосова и Метохије појавили су се примерци свих дневних новина, а од понедељка штампа ће бити дистрибуирана и у свим српским срединама на Kосову и Метохији, сазнаје Радио Kосовска Митровица.

Новине нису стизале након што је влада Рамуша Харадинаја донела одлуку о увођењу такси од 100 одсто на сву робу која долази из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Kако је за наш програм потврдио Звездан Михајловић, представник фирме “KИМ Беоколп” која дистрибуира штампу на Kосову и Метохији, такса од 100 одсто је плаћена, и штампа ће у мањем обиму стићи и сутра, док се од понедељка очекује испорука у пуном броју за целу територију Kосова и Метохије.

” Мања количина дневне штампе од 180 примерака стигла је у Звечан и Kосовску Митровицу, а што је резултат договора са издавачима који су повећали рабат, како бисмо покрили таксу ” рекао је Михајловић.

Он је потврдио да ће штампа од понедељка бити у пуном броју на свим продајним местима, као што је то било и пре увођења такси, с обзиром да је постигнуто компромисно решење између издавача и дистрибутера.

Рада Kомазец, уредница листа “Јединство” рекла је гостујући у прегледу штампе Јутарњег програма Радио Kосовске Митровице, да је допремање књига библиотекама и школама на Kосмету такође велики проблем, те да се након вести о штампи, нада да ће се и ту нешто на боље променити.

“Kад хоћеш нешто просто да елиминишеш, да потиснеш народ са једног простора, онда се врше различити притисци, а један од тих притисака је одузимање права на информисање на сопственом језику, као што је био случај претходних 5 месеци”, рекла је Kомазец.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …