Главна / Вести / Свет / Вучић: Без помака, нови разговори у Паризу у јулу

Вучић: Без помака, нови разговори у Паризу у јулу

Закључак самита је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је вечерас председник Александар Вучић по завршетку самита у Берлину.

Он је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита.

Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

“Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КиМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао”, рекао је Вучић новинарима.

Он је указао да РС није никаква лоша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ.

Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских дикататора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС – и то је нека опсесивна фасцинација Српском – те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО.

“Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудлили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и мислим да смо то успели да учинимо, иако не мислим да смо пред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин”, оценио је он.

“Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану”, рекао је Вучић.

Вучић рекао је да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

“Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану”, рекао је Вучић српским новинарима у Берлину.

Он је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

“Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо”, рекао је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће, након самита у Берлину, нови састанак о обнављању дијалога бити одржан у Паризу 1. или 2. јула, пред састанак у Познању у оквиру Берлинског процеса.

“До тада, надам се да ће овај импулс одговорности који су дали Мекрел и Макрон, уз пристуство Могерини, значити неку врсту стабилизације прилика бар за та два месеца, док не покушамо да проднађемо неко решење за наставак дијалога”, рекао је Вучић новинарима након разговора у Берлину.

Он је поновио да није срећан што неко мисли да су таксе у 21. веку нешто нормално и морално, али је додао да је захвалан домаћинима, Меркел и Макрону, што су издвојили огромно време и труд и, ако ништа друго, својим понашањем и опхођењем показали колико желе стабилност на Западном Балкану.

Вучић је истакао и да је, некима који су захтевали и тражили да се види како да изгледа неки финални споразум, рекао да не долази у обзир да нас неко условљава било чиме и да зато постоје разговори и преговори, а не њихов списак жеља.

“Морам да признам да је један од организатора скупа био веома коректан и недвосмислено ставио до знања албанским представницима да то неће моћи тако”, рекао је Вучић.

Када год не решите неки проблем, не можете да кажете да сте срећни и задовољни, али чини ми се да смо на пристојан и одговоран начин заступали земљу.

Самит о Западном Балкану у Берлину завршен је вечерас око 23.00 сата, пет сати након што су се лидери – учесници састали иза затворених врата у седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Стефановић: Јединице ВС у повишеној борбеној готовости

Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, изјавио …