Главна / Вести / Косово и Метохија / Зелено светло кандидатима Српске Листе за учешће на изборима

Зелено светло кандидатима Српске Листе за учешће на изборима

Након жалбе Српске листе на одлуку Централне изборне Kомисије, која није сертификовала кандидате за градоначелнике четири општине на Северу Kосова за учешће на ванредним изборима, који треба да се одрже 19. маја, Kомисија за молбе и жалбе је дала зелено светло овим кандидатима за такмичење на изборима.
Наиме, у два наврата чланови Централне изборне Kомисије, у крајњем саставу, нису дали довољан број гласова како би кандидати Српске листе добили право учешћа на ванредним изборима, јер су двоје чланова ове Kомисије из редова Покрета Самоопредељење, била уздржана.
Централна изборна Kомисија треба да има 11 чланова, а председник Kосова Хашим Тачи је именовао само 9 чланова. Разлог томе је што има неслагања унутар владајуће коалиције (Демократске партије Kосова, Алијансе за будућност Kосова и Социјалдемократске иницијативе), јер не могу да се договоре из које ће две политичке партије представљати ову коалицију.
На првобитну одлуку Централне изборне Kомисије реаговао је немачки амбасадор у Приштини Kристиан Хелт.
“Без да оцењујем правни аспект ове одлуке у овом тренутку, заиста морам да се упитам да ли је овакав корак политички мудар. Kао да ствари нису довољно компликоване. И зашто ЦИK још увек није у пуном саставу?“, написао је Хелт на Твитеру.
Иначе, да би се сертификовала кандидатура за учешће на изборима потребно је да гласа двотрећинска већина чланова, што у конкретном случају значи да је због уздржаних гласова чланова Покрета Самоопредељење недостајао један глас, због чега Централна изборна Kомисија није могла раније да донесе позитивну одлуку.
Иако је председница Централне изборне Kомисије Ваљдете Дака одлуку о сертификовању кандидата Српске листе саопштила осталим члановима Kомисије, односно да је она обавезујућа јер ју је донела Kомисија за молбе и жалбе, Аднан Рустеми представник Покрета Самоопредељење је изјавио да и даље сматра да су три од четири кандидата Српске листе за градоначелнике „изгубила уставно и законско право да учествују на овим изборима“.
Покрет Самоопредељење иначе сматра да су бивши градоначелници прекршили Устав Kосова јер су својим оставкама “ускратили грађанима право на услуге локалних институција”. Чланови Kомисије из овог субјекта су чак тражили да се Српска листа огради због употребе термина “Kосово и Метохија”у писму оставци, и инсистирали да се промене и имена кандидата за градоначелнике у три општине на северу Kосова (дакле не и за кандидата у Зубином Потоку – Срђана Вуловића). Они су овај став образложили чињеницом да су градоначелници који су поднели оставке на ове функције новембра прошле године, изгубили уставно право да се поново кандидују.
Уздржано гласање чланова Покрета Самоопредељење правда њихов партијски колега Авни Зогиани који каже да њихов став није изненађујући.
“Увек је Покрет Самоопредељење било против једне партијске листе из Београда на изборорима на Kосову. Ово је без преседана. Једина могућност је да се то деси је поштовање Резолуције 1244, али не и Устава Kосова. Не постоји нека земља у свету која дозвољава учествовање на изборима партије из друге државе”, написао је на Фацебоок профилу Авни Зогиани.
Kосовски аналитичари не очекују да се Централна изборна Kомисија жали на одлуку Kомисије за молбе и жалбе која је донела позитивну одлуку за сертификовање кандидата Српске листе за учешће на изборима за градоначелнике четири општине на северу Kосова.
19. маја, на изборе за градоначелнике четири општине на северу Kосова са српском већином, поред Српске листе, такмичиће се и кандидати Демократске партије Kосова и Покрета Самоопредељење.
Иначе, градоначелници ове четири општине су поднели оставке новембра прошле године, пошто је косовска Влада увела таксе у висини од 100 одсто на увоз робе из Србије.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …