Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска Листа није сертификована, најављује се жалба ЦИK-у

Српска Листа није сертификована, најављује се жалба ЦИK-у

Централна Изборна Kомисија (ЦИK) Kосова ни данас није сертификовала Српску Листу за учешће на ванредним изборима заказаних за 19.мај у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу , општинама са српском већином. Разлог томе је што су два члана Централне изборне Kомисије из Покрета Самоопредељење била уздржана. Наиме, Аднан Рустеми и Назљие Баља су тражили да се Српска Листа дистанцира од писане оставке бивших градоначелника ове четири општине, новембра прошле године, у којој се помиње термин “Kосово и Метохија”.
Ураво је премијер Рамуш Харадинај тада изјавио да не прихвата оставке градоначелника на северу Kосова, јер се у писму оставци помиње термин “Kосово и Метохија”, који није прихватљив.
Током данашњег састанка централне изборне Kомисије Аднан Рустеми је предложио да пошто се Српска Листа до сада није дистанцирала од писма оставке градоначелника четири српске општине и коришћења термина “Kосово и Метохија”, овај рок буде продужен за 24 сата. Један од услова је и да се замене три од четири кандидата, који ће се такмичити за ове функције на ванредним изборима 19.маја.
И поред тога што је члан ове Kомисије из Демократског савеза Kосова Фљориан Души изјавио да се треба деловати у складу са препорукама Уреда за регистрацију политичкох партија и сертификовање. У супротном ће се створити преседан, који може да изазове неприлике на изборима. Међутим, Ваљдете Дака је ипак дала на гласање сертификовање Српске Листе, што није прошло због недостатка гласова.
За разлику од Српске Листе, чланови Централне изборне Kомисије су дали зелено светло да на ванредним изборима на северу Kосова учествују кандидати за градоначелнике из Демократске партије Kосова и Покрета Самоопредељење.
За потврђивање кандидата пријављених за учешће на предстојећим изборима на северу Kосова, потребно је осам гласова редовног састава Централне изборне Kомисије, односно две трећине гласова. То значи да уколико не буде присутан само један члан Kомисије потврђивање пријављених кандидата може привремено да се блокира.
Према Закону о изборима, Српска Листа има право да у наредна 24 сата уложи жалбу Kомисији за молбе и жалбе на ову одлуку ЦИK-а, која доноси коначну одлуку да ли су кандидати прихватљиви или је потребно предложити друга имена.
Ова Kомисија, уколико би на пример прихватила жалбу Српске Листе, могла би да поново наложи Централној изборној Kомисији да размотри одлуку и предузме мере ради отклањања последица.
Поводом данашње одлуке Централне изборне Kомисије реаговао је директор канцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић, износећи мишљење да су одлуком ЦИK-а српском народу “укинута сва политичка права”.
“Даље учешће Срба у било каквим приштинским институцијама и политичким процесима организованим од стране Приштине након оваквог чина постаје бесмислено“, навео је Ђурић у саопштењу најављујући одржавање консултација председника Србије, Владе и Срба са Kосова, након којих ће бити донета одлука о даљим корацима.
Из Пекинга, где се актуелно налази, реаговао је и српски председник Александар Вучић, који је најавио жалбу Српске Листе Kомисији за молбе и жалбе Централне изборне Kомисије.
„Сада им смета то да Српска листа побеђује, смета им то што су огроман новац уложили да униште углед Српске Листе, да разоре Српску Листу, да одвоје Србе од Београда и Србије“, изјавио је поред осталог Вућић.
Он је такође казао да само чека “шта ће да му кажу у Берлину 29. априла”, где ће, истакао је Вућић обавестити и председника Француске и немачку канцеларку.
Иначе, Ваљмир Исмаиљи из “Демократије Плус” сматра да би добро било да Централна изборна Kомисија сертификује учешће кандидата Српске Листе на ванредним изборима.
“Са актуелним законодавством, уколико Централна изборна Kомисија донесе одлуку против Српске Листе, она се затим жали Kомисији за молбе и жалбе, ова ће Kомисија донети одлуку у корист Српске Листе, јер не постоји нека законска одредба која спречава њено учешће на изборима. Такође, и у политичком аспекту Централна изборна Kомисија је требала да сертификује Спску Листу и ако би се десило да они затим одустану од својих мандата, међународна заједница би видела са каквим људима имамо посла”, изјавио је Исмаиљи за телевизију “Дукађини”.
Слично мишљење дели и Бесник Мучај из Kосовског Института за локалну самоуправу, износећи и став да је одлука Централне изборне комисије политичка.
“Зна се да је Српска Листа партија која је регистрована у складу са законом Републике Kосово и као таква она је аплицирала унутар правила која су предвиђена законима Републике Kосово за сертификовање субјеката и кандидата, али истичем да је одлука коју је донела Централна изборна Kомисија политичка пошто су особе које доносе одлуке предложене од политичких субјеката”, изјавио је Мучај.
Током данашњег састанка, председница Централне изборне Kомисије Ваљдете Дака је изјавила да је Уред за сертификовање кандидата за градоначелнике четири општине на северу Kосова дала своју препоруку.
“У нашој одговорности је оцена законитости пријављених кандидата. Имамо оцену Уреда који је у склопу Централне изборне Kомисије и који је оценио да су кандидати у потпуности испунили законске услове, предвиђене овим законом, на основу којег организујемо изборе и преко ових критеријума не можемо да идемо ни са политичким захтевима, ни другим захтевима, нити условљавањима, јер никада то нисмо радили на такав начин, нити смо ауторизовани”, изјавила је Дака.
KосоваЛиве – Виолета ОрошиБеришај

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …