Главна / Вести / Косово и Метохија / Уместо да слави рођендан Никола испраћен на вечни починак

Уместо да слави рођендан Никола испраћен на вечни починак

Данас је тачно двадесет година,  како је  у ракетираном аутобусу код  Подујева  живот изгубило троје мештана Грачанице, а уместо да слави свој седамнаести рођендан седамнаестогодишњи Никола Петровић из Грачанице , на дан свог рођендана 7. маја сахрањен је заједно са својом петнаестогодишњом сестром Маријом и баком Смиљаном.

Првог маја 1999. године авиони НАТО,  ракетом су погодили аутобус Ниш-експреса у коме су се са својом баком Смиљаном нашли и Никола(17) и Марија (15) Петровић из Грачанице.

На 20. годишњицу погибије Николе и Марије , на грачаничком гробљу  где су сахрањени, служен је молитвени помен, коме су поред родитеља, родбине и пријатеља Петровића, присуствовали и челници општине Грачаница.

Положивши венац на гроб  Петровића,  председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да је данас за мештане Грачанице веома тужан дан и да са Петровићима саосећа, пре свега као њихов суграђанин и пријатељ.

„ Петровићи никада неће бити сами и данас смо ту пре свега као мештани, комшије и рођаци да поделимо бол и сећање на Николу, Марију и њихову баку.Веома је тешко када у једном дану изгубите оба детета, заједно са  њиховом баком, када вам се у једном дану практично затвори кућа  и изгубите сваку наду у будућност.И поред тога  ми као народ смо увек имали снаге да жртве преточимо у поглед у будућност и ту снагу до сада нико никад није могао да победи“, казао је Поповић за РТВ Грачаница.

Николини и Маријини родитељи  истичу да пуних двадесет година након смрти њихово двоје деце живе само да би имао ко да обиђе гроб њихове деце.

„Јако је тешко када немаш са ким да поделиш свој бол, а бол је велики, неиздржив. Захваљујем се онима који су данас дошли, много ми значи када видим да моју децу нису сви заборавили“, каже кроз сузе мајка Зорица и додаје да је Никола уместо да прослави 17. рођендан сахрањен управо на  свој рођендан 7. маја.

Зорица кроз сузе прича да осећа да њена деца још увек живе са њом и да сваки пут када дође да обиђе њихов гроб осећа да је са њима.

Отац  Драгиша каже да су “НАТО злочинци у једном дану одузели све што је волео и чему се радовао”.

„Био сам на граници, чуо сам за аутобус али нисам знао да су моја деца и мајка у њему. Рекли су ми да морам кући, а ја сам осетио неки бол у стомаку. Осећао сам да се нешто десило али нисам се надао таквој вести. Када сам видео двориште пуно људи и кад су ми рекли шта се десило пао сам. Тада сам изгубио све, супруга и ја смо остали сами и једино што ме одржава је то што их обилазим и што живим због тога да има некога ко ће одржавати њихове гробове“, каже, видно потрешен  отац  Драгиша.

Никола није желео да иде од своје куће за време бомбардовања, волео је своје другаре и желео да остане са њима у Грачаници али је судбина хтела да ипак пристане да са баком и сестром оде код стричева у Прокупље. Тог кобног првог маја инсистирао је да се врати да свој седамнаести рођендан прослави са својим другарима.

Николин најбољи друг Небојша Миловановић, кроз сузе прича да никад неће заборавити Николу али ни дан када је добио вест да је његов друг страдао.

„Требало је да заједно прославимо његов рођендан, а на дан рођендана смо уместо славља сахранили свог друга. Тешко ми је и данас да причам о томе, то је за мене био велики ударац. Памтићу га као веселог дечака и доброг пријатеља“, каже Миловановић који од суза не може да настави.

Никола и Марија погинули су враћајући се са својом баком из Прокупља, где су код стрица побегли из страха од НАТО бомби али сво троје су живот изгубили у аутобусу Ниш-експреса који је ракетиран 1. маја у месту Лужане, код Подујева

Тачан број погинулих у аутобусу никад није утврђен али верује се да је било између 40 и 60 путника.

Check Also

Вучић захвалио амбасадору Алжира на принципијелном ставу те земље по питању КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Народне Демократске Републике …