Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић честитао Дан Горанаца

Ђурић честитао Дан Горанаца

У име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име, свим житељима Горе и свим Горанцима честитам Ђурђевдан – Дан општине Гора и Дан Горанаца.

„Где год да си – за Ђурђевдан на Гори да си“ – поздрав је којим се вековима поздрављају Горанци широм света и обавезују себе на чување корена, порекла и своје посебности. А своју посебност и идентитет Горанци никада нису заснивали на сукобима и промовисању силе.

Напротив, изабрали сте да своју малу заједницу промовишете стрпљивошћу, вредноћом и радом, особинама по којима сте надалеко познати. Уз то, увек сте непоколебљиво веровали да под капом небеском има места за све људе, без обзира на веру, језик, нацију…

Ваша приврженост држави Србији неретко је сурово кажњавана, а 1999. године то сте платили и животима, паљењем и пљачкањем имовине, губљењем посла…то су вероватно најтежи дани у вашој истрији. Ту жртву Србија и српски народ никада неће заборавити.

Природна богатства и посебне лепоте вашег краја, али пре свега рад и марљивост Горанаца свакако су гаранције развоја Горе и стварања услова за бољи и просперитнији живот њених грађана. Влада Републике Србије ће дати све од себе да вам у томе помогне, али и да одлучно и одговорно заштити ваш национални идентитет и да вам обезбеди сигурност и право да и на политичком нивоу одлучујуте о својој судбини.

 

Check Also

Миливојевић: Косовско питање се не може решити без УН и Савета безбедности

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у …