Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Удовичић : Ови млади људи поставили нове стандарде и границе, наше је да их испратимо

Министар Удовичић : Ови млади људи поставили нове стандарде и границе, наше је да их испратимо

Министар омладине и спорта у Влади Србије Вања Удовичић уручио је данас у  Косовској Митровици 43 уговора о стипендирању студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Ове стипендије додељује Фонд за младе.

Тим поводом, министар Удовичић је нагласио да је ове године уручен рекордан број стипендија.

„Ови млади људи су поставили нове стандарде и нове границе и драго ми је да су те границе нешто што је будућност наша и наша обавеза  да их у даљем њиховом развоју испратимо и кроз овакав вид подстицаја испратимо њихово усавршавање ка  бољем просперитету целокупне наше земље“ рекао је Удовичић на Факултету техничких наука, где је приређено свечано уручивање.

Удовичић је данас поводом 10. маја – Међународног дана рекреације уручио и опрему за фискултурне сале директорима пет основних школа на Косову и Метохији –  ОШ „Радош Тошић“, Осојане, Исток; ОШ „Свети Сава“, Косовска Митровица; ОШ „Доситеј Обрадовић“, Партеш, Гњилане; ОШ „Вук Караџић“, Сочаница, Лепосавић; ОШ „Бановић Страхиња“, Бањска, Звечан.

„Имао сам прилику да за 1350 ђака који похађају наставу у пет основних школадонирамо опрему – 40 лопти, два гола,  две табле, обруче и одбојкашке мреже. Сутра је Међународни дан рекреације и ми желимо да створимо што боље услове за школски спорт и рекреацију јер знамо да у систему школског спорта лежи наша база за најквалитетније и најбоље успехе које очекујемо од наших спортиста“ истакао је Удовичић.  Он је нагласио да је ту са Заводом за спорт  и медицину у спорту  који у Косовској Митровици има своју ординацију и да води рачуна о најмлађим спортистима.

„Годишње се обави око хиљаду прегледа деце. Родитељи треба да искористе то  јер  је преглед за децу од 6 до 14 година преглед апсолутно бесплатан. Без здравља не можемо да очекујемо просперитет наше земље“ поручио је Удовичић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић  поручио је да Влада РС и остале институције и данас из Косовске Митровице шаљу поруку о чврстој одлуци да српски народ на овом подруљу опстане и остане.

„ Ова деца су бедем и сигурност нашег опстанка. Као држава морамо да учинимо све да  имају најбоље услова да би у тим условима израсли у добре, моралне и здраве људе. Данас смо у спортскојх причи, позивом на спорт позивамо младе људе да додатно физички јачају да би и интелектуално м,огли да одговоре на све изазове који их чекају “ порулиуо је Јовић.

Обраћајући се студентима, Јовић је поручио да  су времена која предстоје можда још тежа и да ће такви бити и изазови са којима ће се они суочавати као будућа снага земље.

„ Без вас нема будућности и зато заслужујете најбољи квалитет, јер од вас очекујемо највише и притисак на вас ће бити најјачи“ рекао је Јовић.

Представницима Владе Србије Министарства за спорт и омладину и Канцеларији за КиМ у име Универзитета захвалио се проректор за наставу проф. др Јован Базић.

„Уручењем уговора о стипендирању, јавно се одаје признање нашим најбољим студентимаза њихов рад у тешким условима и веома неизвесним друштвено-политичким и економским околностима. Тиме је њихов труд још вреднији пажње која им се овом приликом поклања“ рекао је Базић и додао да је све више пажње усмерено и на јачање овог Универзитета уопште.

У име стипендиста, Фонду и министру Удовичићу захвалност је упутила студенткиња ЈОвана Тодоровић.

Уговоре директорима ових школа уручио је председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић.

Испред Школске управе Косовска Митровица, у име школа које су добиле ову донацију обратила се начелница Управе ЈАсмина Дедић рекавши да ће захвалност најбоље бити показана даљим радом и учењем.-

Донирана опрема за сваку школу састоји се од комплета голова са мрежама, кошева и кошаркашких табли, мрежа за одбојку и 40 лопти за четири спорта.

На крају посете Косовској Митровици, Вања Удовичић и Жељко Јовић присуствовали су у кампусу Студентског центра, званичном отварању недавно постављеног стуба за Wи-Фи интернет („Интернет дрво“), донацију компаније МТС д.о.о, који ће студентима омогућити бесплатну интернет везу у кругу од 150 м, у оквиру Студентског центра и истовремено коришћење интернета на 300 уређаја. Такође, студенти ће моћи да допуне батерије својих мобилних телефона преко УСБ портова који се налазе на стубу.

Директор МТС-а Дејан Огњановић упознао је студенте са могућностима које им пружа “интернет дрво” .

Овим поводом, обратили су се студент проректор Немања Бишевац, директор Студентског центра Јово Поповић и председник Српске листе Горан Ракић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …