Главна / Култура / “Ивкова слава у Призрену” премијерно изведена у Грачаници

“Ивкова слава у Призрену” премијерно изведена у Грачаници

Представа  „Икова слава у Призрену“ у драматизацији и режији Бојана Стојчетовића, рађена у копродукцији Народног позоришта Ниш и Народног позоришта Приштина (са привременим седиштем у Грачаници), премијерно је изведена у Дому Културе Грачаница.

–  Узео сам здраво Сремчево  семе ”Ивкова слава”, и посадио га на Космету. Никла је дуго тражена драма! Све је добило другачију конотацију. И убијање стоке и живине, и уништавање ресурса и хране. И малтретирање жена које долазе на патерице, и пуцање на

самог Ивка! Више ничег није било комичног у комаду. Сместили смо Ивка у Призрен. Српске госте на слави, ”пресвукли” у преостале Србе који и данас живе у   Призрену. Додали прве комшије Албанце, и добили смо један, сасвим нови комад.

Међутим, постојала је опасност, да се представа не претвори у политички комад, где банализујемо ствари, и упиремо прстом само на једну страну.

 Зашто је комад ”Ивкова слава – Призрен 2019”, потребан културној сцени Србије? Зато што говори о истини,а уметници су дужни да истину избацују на површину! Она мора да пронађе пут до људи, који желе да је чују – порука је редитеља ове представе.

У представи играју: Милан Васић, Дејан Цицмиловић, Игор Боројеић, Александар Михаиловић, Сања Кртовић, Катарина Јеличћић, Аника Грујић, Ивана Ковачевић, Тамара Томановић и други.

Ауторски тим представе: костимограф Татјана Радишић, сценограф Горан Стојчетовић, кореограф Небојша Громилић.

Након премијерног извођења у Грачаници, представа „ИВКОВА СЛАА У ПРИЗРЕНУ“ ће 11. Маја бити изведена у Звечану, а потом следе премијере у Нишу, 26. Маја Народно позориште Ниш, и 1. Јуна Београд, сцена „Раша Плаовић“ Народно позориште у Београду .

Публика у Грачаници са одушевљењем је прихватила нову представу приштинског позоришта.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …