Главна / Вести / Косово и Метохија / Златник седмогодишњем Милутину Димитријевићу из Гораждевца

Златник седмогодишњем Милутину Димитријевићу из Гораждевца

Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов присуствује храмовној слави Пророк Јеремија у Гораждевцу. Одбор је за велики славски колач обезбедио златник у лику Св. Пророка Јеремије кога је из славског колача извукао и добио седмогодишњи Милутин Димитријевић из Гораждевца.

Ово је први пут да се у Гораждевцу организује славски колач са златником. У подели славског колача учествовало је око 100 деце предшколског и школског узраста.

“Ово српско и храбро село са 670 становника највеће у Метохији настоји на сваки начин да очува српски дух и веру наслеђену четири века. Многобројна свечана литија која је прошла Гораждевцем за понос је српским обичајима које ово село чува од 16 века испред дрвеног храма посвећеног Св. Пророку Јеремији. Овај обичај се обележавао и за вишевековне отоманске империје и окупације и слави се и дан данас”, каже председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов.

Арлов се обратио и честитао славу храбром свештенству, руководству општине и становницима Гораждевца у жељи да “навек слободно славе, радују се и опстану на Косову и Метохији, да чувају Косово и Метохију”.

Арлов је присутнима пренео поздраве из Републике Српске и пожелео најбољим ученицима Гораждевца и целог Космета срећан долазак 16. јуна у Републику Српску.

Одбор за помоћ Косову и Метохији већ осми пут на Косову и Метохији организује ову манифестацију, сваке године у другом српском месту.

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …