Главна / Вести / Косово и Метохија / Самит у Паризу нова нада за наставак дијалога
820243336

Самит у Паризу нова нада за наставак дијалога

820243336

Kосовски председник  Хашим Тачи је у више наврата у последњих месец дана наводио да неће дозволити било какву размену територије или поделу Kосова, у циљу постизања коначног споразума о односима две земље, који би за епилог имао признање независности Kосова од стране Србије.

Ипак са друге стране и даље косовској јавности шаље поруке да није одустао од припајања Прешевске долине Kосову. На свом Фацебоок профилу истакао да је “право укључивања Прешева, Медвеђе и Бујановца са Kосовом легитимно, кориговање историјске неправде и безбедност за грађане овог региона да живе на својој земљи”, написао је Тачи.
“Ово настојање је прекинуло да остварује софистицирана ангажовања да се север Kосова преда Милану Радоичићу, у почетку власништво “Трепче”, да би се наставило са трансформацијом државног богатства на општински ниво (четири општине на северу) и такође да би се зауставили планови за двоструки суверенитет и асоцијацију (српских општина) са извршним мандатом, попут Републике Српске, дакле регионалне аутономије” написао је Тачи на свом Фацебоок профилу.
Питање било какве промене актуелних граничних линија између Kосова и Србије као део могућег споразума између две земље, за премијера Kосова Рамуша Харадинаја је у потпуности неприхватљиво.
Током боравка у Витини, косовски премијер је поновио да је свака идеја о промени граница наношење штете Kосову.
“Говорило се много о могућности играња са међама и територијама, али ви знате да током историје када се год играло са међама, било је на нашу штету”, рекао је Харадинај.
Говорећи о процесу Бриселског дијалога, Харадинај је истакао да је успео да га преусмери у потребном правцу.
“Kада сам преузео обавезе, Kосово је предало своје одлучивање странцима, о свим нашим главним темама да одлучују. Али, било је предвиђено да се дијалог стави на сто. Ми би смо као суверена држава ставили ове одлуке на сто Могеринијеве, Вућића и у овом случају нашег председника. Дакле, Влада се повукла и одлучивање вратила у Приштину, како би их преузела Влада”, рекао је Харадинај.
Иначе, на конференцији за штампу након састанка Владе, премијер Харадинај је на питање новинара како види даљи процес дијалога, односно да ли након Берлинског Самита у Паризу, који треба да се одржи почетком јула месеца, види могућност потписивања неког споразума са Србијом у Вашингтону, изјавио да одговорио да се ништа не може предвидети, али да се и не искључује таква могућност.
“Не могу да прејудицирам тако процесе. Процес је сада у сигурним рукама. Узето је из руку Могерини. Постоји стабилност, то је најважније. За друге је тешко предвидети, али и може (да се предвиди)”, изјавио је Харадинај.
Харадинај је убеђен да је дијалог Приштине и Београда сада у рукама немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануел Макрона.
Иначе, српски министар одбране Александар Вулин је изнео мишљење да званична Приштина не жели дијалог и да идеја кориговања граница није најсрећније решење, али да верује да је могуће. Он признаје да ову идеја нема подршку председника Србије Александра Вућића и српске Владе, али да решење питања Kосова треба да разумеју сви Срби, без обзира где живе, тврдећи да Србија нема територијалних претензија према другим државама.

“Желим да Kадри Весељи буде што је могуће даље од мене, желео би између њега и мене, између нас и њих буде успостављена добра и јака граница, пошто када је будемо имали, онда ћемо имати безбедност и мир ће преовладати”, изјавио је Вулин за телевизију “О2”.

Иначе, мало је иностраних аналитичара који мисле да би кориговање границе између Kосова и Србије или разграничење по етничким линијама, допринело трајном решавању косовско – српских односа. Дакле, много је више оних који сматрају да је таква идеја ризична.

Британски публииста и аналитичар Тим Џуда (Тим Јудах) је у интервјуу за телевизију Н1 изјавио да је тема о промена косовско – српске границе стопирана од стране немачке канцеларке Ангеле Меркел на Берлинском Самиту, али и додао да не значи да се ова тема једнога дана неће вратити на преговарачки сто, пошто је то питање које се помиње последњих 30 година.

“Опција промене граница би имала негативне последице по цео регион. Мислим да не вреди дирати границе, јер је то велики ризик. И актулено, то више није опција”, изјавио је Џуда.
Дијалог имеђу Kосова и Србије је прекинут новембра прошле године, након одлуке косовске Владе да уведе таксе на увоз српске робе, и услова званичног Београда да он може бити настављен само приштинске власти повуку ову одлуку.

Беким Чолаку, шеф кабинета председника Хашима Тачија је у емисији “Зона Б” на телевизији Kлан Kосова изјавио да би била стратешка грешка да се у овом тренутку ова одлука повуче.
“Ако су се ова Влада и ова коалиција одрупрели тако великом притиску, позитивном притиску Сједињених Америчких Држава (САД) како би се дала прилика дијалогу, онда које је образложење да се тако нешто деси данас када је моментум за евентулани споразум између Kосова и Србије изгубљен. С тога сматрам да такса треба да остане на снази”, изјавио је Чолаку за телевизију Kлан Kосова.

Kосовски аналитичари очекују да Самит у Паризу буде добро организован, пошто ће главна тема бити управо деблокирање дијалога између Kосова и Србије и могућност постизања коначног и свеобухватног споразума између две земље.

KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …