Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена 21. годишњица од киднаповања првог Србина на КиМ

Обележена 21. годишњица од киднаповања првог Србина на КиМ

Пре тачно 21 годину на Косову и Метохији киднапован је први Србин Жарко Спасић, чија судбина и даље није расветљена.

Представница Удружења “Косметске жртве” Снежана Марковић Здравковић рекла је да су прошле две деценије, а да породица Спасић и даље не зна где је Жарко.

“Било је после на стотине и на хиљаде породица завијених у црно и мора да се сазна судбина њихових најближих”, нагласила је Здравковићева и истакла да је Жарко Спасић био заточеник логора Ликовац под командом Фатмира Љимаја.

Представница Удружења рекла је да једино што преостаје јесте поверење у рад Специјалног суда, али како каже, Суд у ствари не постоји, већ само специјализована већа која раде по уставу тзв. владе Косова.

“Како да очекујемо од оних који су злочине чинили да деле правду, зар ће сами себи судити”, навела је Здравковићева.

Председник Удружења Симо Спасић истакао је да је његов брат од стрица Вељко Спасић такође био киднапован, недуго након киднаповања Жарка.

Спасић је оптужио “досовски режим” за ослобађање албанских злочинаца и терориста из српских затвора и нагласио да је још увек нејасно због чега тадашња власт у Србији није затражила размену заробљеника и ослобађање и повратак Срба својим породицама.

“Имам два захтева, да Србија изгради споменик свим жртвама са КиМ од Кошара до Хоргоша, као и да држава законом регулише права породица цивилних жртава рата, као свуда у региону”, навео је Спасић.

Додао је да је “нажалост сигуран да Љимај, Харадинај, Тачи нити Весељи неће добити ниједна дан робије за све што су радили”.

Директор рудника Белачевац Срђан Ковачевић рекао је да су све отмице почеле 14. маја 1998. године и да још увек нема истине нити правде за отете рударе на КиМ.

“Недуго затим су отели још девет рудара отели, Белечевац је био један од стубова државе на КиМ, а циљ је био да се уплаше Срби и након тога су уследила и убиства”, истакао је Ковачевић.

Ђурић: Да не заборавимо жртве 

Директор за Канцеларију за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је у спомен-соби “Косметске жртве” да је наша обавеза да не заборавимо српске жртве на КиМ још већа у времену када албански злочинци говоре како су они жртве, уместо да буду иза решетака.

“Срамота је да водећи злочинци и команданти логора терористичке ОВК држе лекције и говоре о било чијим злочинима на КиМ, уместо да своје дане проводе иза решетака и у судским процесима, где би да је правде и права одавно била доказана њихова кривица”, рекао је Марко Ђурић и додао да Србија поштује и чува спомен на све наше жртве.

Директор канцеларије за КиМ додао је да је срамота Приштине и дела међународне заједнице, што је један од водећих команданата логора Ликовац Фатмир Љимај данас један од водећих представника Приштине у њиховим институцијама.

Ђурић је истакао да породица Спасић одлично зна ко је убио Жарка Спасића, брата Симе Спасића, као и да је Фатмир Љимај био командант логора Ликовац у ком се Жарко налазио.

Директор за КиМ поручио је да ће држава Србија наставити да се бори и за оне Србе на КиМ који и данас, после разних страхота које су доживели од стране ОВК, живе у јужној српској покрајини.

“За њих ћемо наставити да се боримо на сваком кораку. Вечна слава свим убијеним, киднапованим, недужним Србима и свим другима људима који су страдали на КиМ за време рата 1998. и 1999. године”, истакао је Ђурић.

Лончар: Злочинци морају имати име и презиме

Министар здравља Златибор Лончар пручио је испред Владе да је прошла 21 година од те отмице и да постоји сагласност да нема истине ни правде по питању српских жртава на КиМ.

“Очекивало се да ће неки други из међународне заједнице одрадити тај посао и да ће се доћи до правде, али се то није десило”, рекао је Лончар.

Министар је истакао да злочиници морају да имају име и презиме и да морају бити процесуирани, а да ће Србија у томе успети једино ако буде јака и јединствена.

Лончар је додао да то не сме више никад да се понови и да морамо због будућих генерација да подвућемо црту.

Извор: ТАНЈУГ,РТС

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …