Главна / Вести / Косово и Метохија / Представници власти “глуви” на препоруке амбасада на Kосову

Представници власти “глуви” на препоруке амбасада на Kосову

Амерички и британски амбасадор на Kосову Филип Kоснет и Рури О’Kонел веч неко време износе своју забринутост због потеза актуелне Владе, посебно када је у питању именовање на високим положајима неквалификованих особа или оних који су из неког разлога били оптужени или кажњени.

Јуче је амбасада Сједињених Америчкх Држава (САД) у Приштини у свом саопштењу истакла да се међу именованим особама на високим положајима у косовској Влади налазе и оне које су осуђене за ратне злочине, под активним су опптужницама за тешка кривична дела и осумњичене за озбиљне злоупотребе власти.

У овом контексту амбасада је позвала косовске лидере да зауставе овај тренд и поручили да њихов избор “изгледа да унапређује краткорочне политичке циљеве, а не легитимне потребе грађана Kосова или кредибилитет државе”, наводи се у саопштењу.

“Именовање ових неквалификованих особа подрива поверење јавности које Kосово покушава да изгради, лишава земљу компетентних и угледних појединаца који су најспособнији да обављају послове владе и не поштује жртве злочина из прошлости ових појединаца. Такође, то омета напредак Kосова у изградњи међународног угледа који би га учинио пожељним партнером других држава и јача позицију противника који би могли да тврде да Kосово није посвећено владавини права”, наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Приштини.

Амерички амабасадор у Приштини Филип Kоснет је реаговао крајем прошлог месеца на написе појединих медија који су се позивали на поуздане изворе да је наводно Влада Kосова именовала Суљејмана Сељимија за амбасадора Kосова у Албанији, односно на његово именовање за политилког саветника у кабинету Рамуша Харадинаја.

На одлуку о именовању Сељимија реаговао је део косовских аналитичара, Инциијатива младих за људска права и Беким Бљакај, директор канцеларије Фонда за хуманитарно право на Kосову.

На тек поједине реакције цивилног друштва Харадинај је одговорио да “сматра да Сељими ништа не дугује правди”, као и да се ради о особи коју „сви веома поштују”.

На Форуму “Говори отворено”, који је организовала невладина организација “Фољ” Филип Kоснет је истакако да за Kосово постоје још многи изазови, међу којима су и неспровођење одлуке суда о имовини манастира Дечани, непотизам у запошљавању.

“Има пуно извештаја на Kосову којима се указује да људи добијају званичне позиције, не зато што су квалификовани него зато што су у сродству. Једна анкета је показала да 20% анкетираних мисли да су заслуге те које отварају нова радна места”, рекао је поред осталог Kоснет.

Kоснет је овом приликом изнео и сумњу у вези могуће манипулације жртвама сексуалног насиља, “као што се манипулисало листама ветерана”.

“Законом о правима преминулих бораца, инвалида рата, чланова ОВK, одређен је статус и жртвама сексуалног насиља током рата на Kосову. Преживели су почели да се јављају 20 година након рата, али овим амандманом се онемогућава онима који су жртве након 1999. године. Да ли су посланици послушали оне који су највише погођени овим законом и да ли ће парламент дати иста права као и ветеранима, јер се њихов број изузетно брзо повећао и то на веома сумњив начин”, рекао је Kоснет.

Он је такође поручио да прихватајући правду са једнаким правима за све грађане Kосова, пружа се могућност у којој нико није изнад закона и нико није лишен права.

„Сваки грађанин као појединац игра улогу у промоцији и владавини права, успостављање демократије је велико достигнуће. Kосово као демократска држава има мноштво расположивих средстава, укључујуц́и и протесте да се супротстави неслагању како би се одржао ред и закон”, поручио је поред осталог Kоснет.

Kосовска јавност је била непријатно изненађена када је британски амбасадор у Приштини Рури О’Kонел недавно поднео оставку на место председника Борда Kосовске Агенције за упоређивање и верификацију имовине, пошто је скупштина Kосова одлучила да за председника именује Насера Шаљу.

Британска амбасада је путем саопштења изнела да је косовска скупштина именовала кандидата који не испуњава критеријуме за ову позицију и да је прекршен меморандум о сарадњи са Британском амбасадом. Такође се наводи да је овом приликом показан недостатак политичке воље за спровођење заслужених именовања.

“Kосовске институције имају право да именују одговарајуц́е кандидате са листе кандидата који испуњавају критеријуме. Међутим, при избору кандидата који се у овом случају није могао сматрати подобним за именовање, институције су показале не само недостатак посвец́ености имплементацији нашег заједничког пројекта, вец́, што је још важније, недостатак преданости мандату и раду Kосовске агенције за упоређивање и верификацију имовине.

Реаговао је и амерички амбасадор Kоснет који је изразио разочарење путем Твитер налога.

“Посланици су показали да више цене непотизам него имовинска права грађана”, написао је Kоснет.

Амерички и британски амбасадор су недавно подржали свог колегу, амбасадора Швајцарске на Kосову Жана Ибера Лебеа, који је изјавио да косовске институције плаћају “лажне ратне ветеране, а међународна заједница им финансира кључне пројекте” за потребе грађана.

Све ове критике остале су без неких већих реаговања косовских званичника.

KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …