Главна / Друштво / Ковић: Деци треба говорити да смо ми древни народ

Ковић: Деци треба говорити да смо ми древни народ

„Настава историје и савремени тренутак – промене и реалност на терену“ назив је трибине која је данас одржана у грачаничком Дому културе.

Историчар, професор доктор Милош Ковић причао је о историји Срба, тешким периодима, којих је увек било и како смо, упркос свему, ипак опстајали.

Ковић је своје излагање започео питањем како заправо предавати историју и даље онако како је писана у нашим уџбеницима када смо суочени са прогоном, протеривањем и смањивањем броја српског становништва на КиМ.

„Током предавања у школи децу треба стално храбрити и говорити им да смо ми древни народ, који је видео многа царства како долазе и одлазе“, поручио је Ковић.

Треба чувати и дефинисати наш идентитет, а и схватити да је он врло сложен, нагласио је Ковић.

„Српски идентитет мора бити офанзиван, мора бити инегративан, ал` опет морамо бити свесни неких упоришта наших, а то је сигурно Светосавље. Испробали смо то и видели да ради, да функционише“, казао је професор Ковић.

Он је додао да је и српски језик веома занимљив феномен, а да је наш највећи ресурс заправо морални ресурс.

„Када су језик и историја у питању, ми имамо снажна историјска предања, а српска црква је феномен у историји хришћанске цркве. Постоје и друге аутокефалне цркве, али ход српске цркве је изузетан. Мислим да је наш главни ресурс морални у чијем седишту је црква, а после тога долазе економија и војска“.

Историја није затворена књига и она није догма која не може да се мења, већ стално долазе нова сазнања, поручио је професор Ковић на трибини у Грачаници.

Check Also

Дмитровић: Већа помоћ и за друго, треће дете…не знамо колико

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић оценио је да ће најављена помоћ …