Главна / Вести / Косово и Метохија / У Светим Архангелима одржана Дечија смотра фолклора “У сусрет Видовдану”

У Светим Архангелима одржана Дечија смотра фолклора “У сусрет Видовдану”

У манастиру Свети Архангели код Призрена, у организацији Дома културе „Грачаница“ и Савеза аматера Косова и Метохије, данас је одржана Дечија смотра фолклора под називом „У сусрет Видовдану“.

Учеснике манифестације је уз благослов поздравио и симболично означио почетак дружења отац Михајло, игуман манастира.

“Наше окупљање, наша песма, наша игра чинe да нам се срце радује и весели. Нека вам Господ да свако овоземаљно добро, свима вама који сте дошли да помогнете на разне начине, да будете благословени и да је благословен овај дан, ово место, ово окупљање и да сви заједно, радујући се Богу, славимо песмом и игром”, рекао је отац Михајло.

Прво заједничко коло, које је било симбол цркве живе, поведено је унутар рушевних зидина Светих Архангела, а затим је уследило појединачно представљање игром и песмом дечијих ансамбала из косовског Поморавља, Штрпца, са централног Космета, са севера и из Метохије.

“Цела концепција ове смотре није само смотра ради игре и песме. Смотра носи много јаче и дубље поруке, а на нама је пре свега да на најдиректнији начин едукујемо нашу децу да воле своју кулуру, своју традицију, да долазећи на локалитете наших задужбина, наших манастира, на најдирекнији начин сазнају све о њима. Имамо ту и децу која сликају на исту тему, затим децу која пишу на исту тему и ово је једна велика инспирација за све њих, још једно благо које нам оваква смотра доноси, да се међусобно упознају, друже и зближавају и на тако леп начин праве један корпус какав свако пожелети може”, рекао је Драган Лакушић, председник  Савеза аматера Косова и Метохије.

Овим догађајем симболично су у Призрену почеле Видовданске свечаности, које организује Дом културе Грачаница, а велики број деце има јединствену прилику да, први пут, борави у овом значајном манастиру из средњег века.

Покровитељи манифестације су Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …