Главна / Вести / Косово и Метохија / К.Митровица: КБЦ, о стању повређених на конференцији за новинаре

К.Митровица: КБЦ, о стању повређених на конференцији за новинаре

Поводом акције специјалне јединице РОСУ која се догодила пре два дана, у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица одржана је конференција за новинаре.

Конференцију су одржали директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић и начелници који учествују у највећем делу у лечењу повређених пацијената; начелник службе за анестезиологију и реанимацију Милена Цветковић, начелник службе за ортопедију и трауматологију Драгиша Миловић и Златан Елек начелник хирургије.

Тренутно се у КБЦ Косовска Митровица налазе 11 пацијената који су повређени приликом акције специјалне јединице РОСУ. Истиче се да су на интензивном одељењу четири пацијента док су на ортопедском троје и још троје на хирургији.

“Један пацијент је обрађен и на његов захтев пуштен на амбулантско лечење и кућни третман док је 11 још у болници. Од тога четворо је у јединици интензивне неге док су 3 на ортопедском одељењу а 3 пацијента су на хирургији. Један пацијент је на интерном одељењу“ рекао је директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић.

Говорећи о повредама пацијента, Ивановић каже да су повреде веома сличне и да се ради о тешким телесним повредама и јако лошем психофизичком стању свих повређених. Код свих њих су, истиче Ивановић, констатоване контузије главе, грудног коша и стомака са приметним подливима и хематомима, огреботинама и отисцима дугих цеви.

“Од њих 11 који су хоспиталозовани, њих четворица има фрактуре костију, фрактуре костију лица и јабучне кости. Други имају фрактуре ребара док два пацијента имају фрактуре носних костију. То су неки од најтеже повређених. Повреде су сличне и нанете на исти начин а то говори о томе да је ово систематско и планирано насиље да се људи онеспособе у физичком и психичком смислу, да се људи уплаше и да се на њих изврши притисак да напусте простор ове четири српске општине” рекао је Ивановић.

“По занимању, ниједан од наших пацијената није полицајац тако да су то лажи кренувши од њиховог премијера, министара, председника, о сузбијању криминала и томе слично” додао је Ивановић.

Стање свих пацијената је тренутно стабилно и они ће остати на лечењу колико год то буде било потребно а начелници наводе да имају све што је потребно за њихов опоравак.

“У сталној смо комуникацији са осталим докторима и специјалиситма. Ми покушавамо да стабилизујемо њихово стање, и физичко и ментално, тако да ћемо редовно давати извештаје о њиховом здравственом стању. Последице по њихово здравствено стање су загарантоване јер не можемо да искључимо могућност компликација и инфекције хематома а посебно периорбиталних хематома који су заиста веома бројни” рекао је Ивановић.

Током дана, очекује се транспорт једног пацијента у терцијалну здравствену установу.

“Једног пацијента смо предложили да се упути у терцијалног здравственој установи а у току дана очекујемо да ће да се изврши транспорт. Ради се о особи са дипломатским имунитетом руске националности. Друга особа која је из УНМИК администрације је српске националности и он је пуштен синоћ. Очигледно је једно антисрпско расположење и мржња према овим људима, сви су ето Срби и Руси, тако да је ово насиље етнички мотивисано и показује каква је наша судбина са оваквим, по оваквом понашању, криминалним институцијама” казао је Ивановић.

Милена Цветнић начелница анестезиологије, истиче да пацијент са посебним потребама Развигор Цветнић има тешке телесне повреде главе и тела.

“Четири пацијента са тешким телесним повредама укључујући преломе костију, ребара, преломе носа, су сада стабилно. Најдрастичнији пример је пример глувонемог пацијента који није ни чуо сирене и није имао појма о чему се ради а отишао је да купи хлеб и том приликом је брутално претучен” рекла је Цветнић.

Начелник ортопедије Драгиша Миловић истиче су сва лица из Варага и Зубиног Потока.

“На одељењу ортопедије се налази три пацијента а иначе сва лица су из Варага и Зубиног Потока. Карактеристичан је случај код једне женске особе, која је 1989. годиште и претучена је у свом дворишту. Дакле повреде су видљиве по читавом телу и у пределу кичме. Повреде су нанете од стране униформисаних лица чизмама. Остала двојица имају повреде екстремитета, повреде потколенице и читавог тела. Поред физичких траума, сва лица трпе стресни поремећај и то су последице које ће оставити на њихово здравље последице. Они су третирани ортопедски и хируршки, међутим психијатар је рекао да ће они остати још неколико дана” истакао је начелник ортопедије Драгиша Миловић.

Златан Елек начелник хирургије у КБЦ Косовска Митровица истиче да је карактеристично што су код свих пацијената дијагностификоване повреде главе и врата.

“У овом тренутку на одељењу хирургије се налазе 3 пацијента. Морам да кажем једну забрињавајућу констатацију а то је да је код свих пацијената дијагностификована повреда више делова тела и реч је о политрауми. То значи да сви имају повреде главе и врата. Најдрастичнији пример је локални администратор општине Зубин Поток који има следеће повреде, прелом леве јагодчне кости, прелом горње леве вилице као и напрснуће темене кости уз хематоме, као и контузију главе. Повреде су настале прво ударањем његове главе о полицијски аутомобил док је касније шутиран” рекао је Елек.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …