Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Надам се да ће бити храбрих људи да прихвате компромис

Вучић: Надам се да ће бити храбрих људи да прихвате компромис

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панелу “Дијалог Београд-Приштина – улажење у срж”, у оквиру међународне конференције GLOBSEC у Братислави, да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране “мало попусте”.

Вучић је навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова. Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеску и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански анрод. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање”, рекао је Вучић.

Негирао је тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланству у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Како је подвукао, у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006. године.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере.

“Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност”, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Беогард спреман да то одмах учини одмах по укидању такси.

“Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

“Важно шта ћемо да урадимо за будућност”

Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуациј, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је рекао да, где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд И Приштина постиће споразум.

“Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

“То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати”, објаснио је он.

“Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају беузсловно независност. То се неће догодити”, подвукао је он.

Тачи: Непотребно условљавање 

Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи изјавио је да верује да споразум Београда и Приштине може да буде постигнут ове године и да он мора бити свеобухватан и међународно признат.

Тачи је рекао да је маратонски процес дијалога у кризи због “непотребног условљавања” од стране Београда, али да верује да ће следећи дани и недеље, до састанка у Паризу, бити одлучујући за позитиван исход процеса и за договор.

“Верујем да договор може бити постигнут ове године, 2019”, истакао је Тачи и додао да би тај споразум требало да буде свеобухватан, финални, међународно признат и закључен међусобним признањем.

Он је рекао да су таксе на робу из Србије резултат “агресивног понашања Србије”, посебно кад је реч о онемогућавању уласка Косова у Унеско и Интерпол, али да верује је самит у Паризу могућност да се дијалог настави конкрентим корацима.

“Верујем да ћемо у наредним недељама направити позитивније окружење, да ћемо превазићи препреке, наставити дијалог и да париски самит може да буде могућност да наставимо дијалог конкретним корацима ка финализацији у догледној будућности, у наредним месецима”, рекао је Тачи.

Циљ је већи него препреке са којима се суочавамо, које нису ништа више него дневна политика, каже Тачи.

Он је истакао да више од 70 одсто грађана на КиМ жели дијалог и постизање споразума, да постоје различита мишљења, али да је циљ исти – да се постигне свеобухватан споразум.

Тим споразумом би требало да се затворе сва отворена питања и који ће бити финални, међународно и правно признат, те омогућити и сачувати мултиетнички карактер и реалност, без граница међу етничким линијама, навео је он.

Тај договор требало би да буде закључен и међусобним признањем, рекао је Тачи и додао да би такав договор донео више мира и стабилносоти на целом Балкану и омогућио европску будућност региону.

“Он би омогућио и да Косово постане члан НАТО-а, УН и ЕУ”, каже Тачи.

На панелу учествују и председник Црне Горе Мило Ђукановић, преседник привремених власти у Приштини Хашим Тачи и директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст.

Модератор панела је Метњу Карничниг, главни дописник за Европу портала Политико.

Након тога Вучић ће учествовати на панелу “Западни Балкан: Удаљавање од Европе?”, на којем ће говорити и црногорски председник Ђукановић, потпредседница бугарске владе задужена за реформу правосуђа и министарка спољних послова Екатарина Захаријева, и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мејљинда Брегу.

Check Also

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова …