Главна / Вести / Косово и Метохија / Савет министара ЕУ: Србија да убрза реформе у правосуђу, Београд и Приштина да наставе дијалог

Савет министара ЕУ: Србија да убрза реформе у правосуђу, Београд и Приштина да наставе дијалог

ЕУ позива Србију на убрзавање реформи владавине права, похваљује спроведене економске реформе, а од Београда и Приштине тражи наставак дијалога, стоји у нацрту закључака који би Савет министара ЕУ требало да усвоји данас у Луксембургу. На састанку чија тема је проширење на Западни Балкан, очекује се да ће европски министри одложити одлуку о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом за другу половину године.

У закључцима о Србији Савет министара позива Београд да значајно убрза реформске напоре и оствари конкретне и опипљиве резултате у основним областима, пре свега владавини права.

“Приштина мора да повуче уведене тарифе и уздржи се од сваке акције која може бити схваћена као провокација”, наводе министри и оцењују да је увођење тарифа јасно кршење ЦЕФТА споразума и духа Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Приштине, и уједно подривање регионалне сарадње.

Кад је реч о Београду, потребни су даљи напори на “успостављању повољног амбијента за дијалог, укључујуци и ангажман Београда на медјународном и регионалном плану и уздржавање од акција које могу бити схваћене као провокација”, стоји у закључку.

Министри су похвалили “континуирани напредак” Србије у економским реформама и позвали на даље подстицање конкурентности и дугорочног раста “кроз структурне реформе, посебно енергетског сектора и тржишта рада, као и већу транспарентост и предвидљивост законског оквира”.

О парламенту и слободи изражавања 

Подсећајући да је европска интеграција стратешки избор Србије, Савет министара ЕУ позвао је власти на “чвршћу посвећеност европским вредностима”, истичући да би Влада Србије требало да о томе активније и јасније комуницира у јавности.

Транспаретност, квалитет доношења закона и истински међпартијски дијалог треба да буду појачани, наводи се у тексту закључака који се односи на рад парламента.

У делу који говори о владавини права, наглашава се да је потребан “посебан нагласак на независност и ефикасност правосуђа, укључујући и текуће промене устава” као и опипљиви резултати у борби против организованог криминала, корупције и прања новца.

“Недостатак напретка у области слободе изражавања и даље је разлог за озбиљну забринутост”, наводи се у закључцима, уз оцену да је остварен напредак у припреми медијске стратегије, која треба да буде “хитно примењена у пракси на инклузиван и транспарентан начин”.

Министри позивају Србију да се “поступно” усклади са заједничком спољном политиком ЕУ и да”приоритетно” преокрене садашњи негативни тренд у овој области, истовремено поздрављајући активно учешће Србије у мисијама и операцијама ЕУ.

Извор: РТС

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …