Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Изражавам подршку мештанима Гораждевца

Ђурић: Изражавам подршку мештанима Гораждевца

Изражавам подршку мештанима Гораждевца и велику забринутост због могућег угрожавања њиховог здравља услед допремања и складиштења опасног хемијског отпада у ту малу српску еклаву у Метохији, истакао је у саопштењу директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

“Ово је последња у низу акција привремених институција у Приштини, овог пута нереаговањем, која угрожава физички опстанак Срба у Покрајини и која показује да политичким представницима косовских Албанаца није стало до изградње поверења и заједничког живота на Косову и Метохији”.

Наиме, од 24. маја на територију села Гораждевац, у некадашњи погон Комбината коже и обуће, који је под сумњивим околностима и приштинским прописима 2007. године приватизовао Албанац, под полицијском пратњом допремљено је око 20 буради опасног хемијског материјала. Према прикупљеним информацијама, како се наводи у саопштењу, укупно је на ту локацију, која је иначе пре спорне приватизације била на катастарској парцели црквене општине Гораждевац,  планирано премаштање и уништавање 80 буради опасног хемијског отпадног материјала,

Мештани Гораждевцау више наврата су организовали мирне протесте захтевајући од надлежних институција да се опасни материјал измести из Гораждевца на локацију која је решењем ресорног министарства предвиђена за то.

“Данашње допремање и смештање још четири шлепера хемијског отпада на исту локацију у Гораждевцу потврђује досадашње сумње мештана да се не ради о наивном поступку приштинских власти. Гораждевац је мала српска енклава у Метохији, чији су мештани на сталној мети насилника и пљачкаша, и нагомилавање опасних материја баш у том селу није никаква случајност, већ перфидан додатни притисак на српско становништво да се исели, како би сачували сопствено здравље и здравље чланова породица”.

“Позивам КФОР и међународну заједницу да реагују и уразуме појединце у Приштини, и да се опасни хемијски материјал измести са територије Гораждевца, поготово имајући у виду да решењем за складиштење опасног материјала, које је албански власник фирме „Свис“ добио од надлежног министарства, довожење и уништавање таквог отпада није предвиђено у катаскарској зони Гораждевац”, истиче Ђурић у саопштењу.

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …