Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: У Приштини имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе

Ђурић: У Приштини имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да се на припремном састанку за самит у Паризу приштинска делегација понашала неодговорно, као и да је то био један од разлога отказивања тог самита. Неко је у Приштини веома нервозан због чињенице да Србија наставља са развојем и напретком и имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе, поручује Ђурић.

Марко Ђурић је, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао да се на радном припремном састанаку у Берлину, на којем је требало да се разговара о стварању предуслова за одржавање самита у Паризу, ништа конструктивно није могло да се чује.

Истакао је да је обавестио председника о томе, као и да је између осталог због тога Александар Вучић обавестио јавност да нема добрих изледа да ће самита у Паризу бити.

“Представници Приштине су се понашали према домаћину бахато, а свакако срска страна се понашала одговорно према себи и својим грађанима”, рекао је Ђурић.

То нам говори, нажалост, да су се и на припремном састанку представници Приштине понашали на неодговран начин и да они не желе да дијалога буде, додао је директор Канцеларије за КиМ.

Указао је да се то могло видети и по изјавама Харадинаја где само говоре о независности као коначном исходу и да им не пада на памет да укину таксе.

На питање да ли то показује немоћ Европе да посредује у овом дијалогу, Ђурић каже да се нажалост показује немоћ да се омогући споровођење онога што је давно договрено.

“Сви могли претходних дана да виде да се Србија понаша на један озбиљан и одговоран начин, да поштује своју реч, да настоји да изнађе неку врсту решења и ако ништа друго и ако већ видимо да нема решења и да вероватно неће бити да сачувамо макар стабилност”, навео је Ђурић и додао да је то важно будући да Србија ових дана бележи најбоље економске резултате.

“Неко је у Приштини веома нервозан због чињенице да Србија наставља са развојем и са напретком, а да са друге стране на КиМ имате за више од једне четвртине ниже плате, економску бесперспективност и страх од јачања Србије. Зато желе да нас зауставе подмећући у политички процес клипове”, нагласио је Ђурић.

Професор Едварда Џозеф је рекао да је то сигнал да би САД требале да се значајније укљуце у процес преговора, а Ђурић каже да Приштина полаже велике наде трчећи од једне до друге државе западне спонзора да можда некако поправи своју позицију.

“Чињеница је да са овако неодговорним понашањем када су у питању таксе они не наилазе на симпатије и подршку, барем јавну, чак ни код традиционалних савезника и пријатеља”, рекао је Ђурић.

Чак њиховит традиционални савезници и пријатељи не могу баш јавно да кажу да је сјајно што су увели таксе зато што се зна да је то против принципа слободне трговине, сматра Ђурић.

Одговарајући на питање да ли ће Србија ако се укључи Америкатражити да се укључи Русија, Ђурић каже: “Србија се наравно залаже за избалансиран начин вођења разговора”.

Указао је да 2008. тема КиМ била скинута са стола за већину тих западних земаља, али да се данас поново говори о ставу Србије када је реч о КиМ тј. да не може да се то питање решава без учешћа Србије.

На питање може ли без Русује, Ђурић одговара да наравно да не може.

Извор: РТС

Check Also

“Цуерст”: Нови нон-пејпер, Косову специјални статус у оквиру Србије на 99 година.

Немачки магазин “Цуертс” (Зуерст) објавио је да постоји нови нон-пејпер у вези са Косовом, који …