Главна / Друштво / На северу Косова радње сутра под кључем

На северу Косова радње сутра под кључем

У четири општине на северу Косова од сутра неће радити продавнице у којима већ пар дана влада несташица неких од основних животних намирница попут млека, млечних производа, меса и брашна.

Од сутра на северу Косова ни један трговински објекат неће радити.

Најављено је да неће радити радње са прехрамбеном робом, дућани и киосци, па чак ни пекаре.

Како истичу трговци то је одлучено на састанку приватника, због наметнутих такси на производе из централне Србије које су косовске власти увеле новембра прошле године.

У знак солидарности са приватницима који држе објекте са основним животним намирницама, али и робу широке потрошње, неће радити ниједан угоститељски објекат, али ни бензинске пумпе а под кључем ће бити најмање два дана.

Потребно је подсетити да је кључни разлог за тренутну ситуацију увођење такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, подсећа Бобан Симић шеф Канцеларије “Актива” у Приштини.

“Онда када се та одлука повуче имаћемо ситуацију да ће “невидљива рука” тржишта да нивелише јаз између понуде и тражење. Док до тога не додје, потребно је да се краткорочно омугући несметано снабдјевања основним животним намирницама,”- истиче Симић.

По његовој оцени приче о хуманитарној кризи су мало пренаглашене, али су делимично оправдане.

“Наиме, ових дана имамо ситиацију да се грађани на северу Косова суочавају са несташицом основних животних намирница,”- каже Симић.

На пијаци и у пиљрама у Северној Митровици нема свежег воћа и поврћа.

Сутра у Митровици неће радити ни апотеке.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Веште руке Стефанове

ОШ „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици позната је по бројним радионицама.  Дуборез је нови занат …