Главна / Вести / Косово и Метохија / Десет хиљада незапослених на централном Косову

Десет хиљада незапослених на централном Косову

stojan
фото Ким

На централном Косову незапослено је око 10.000 особа изјавио је шеф Националне службе за запошљавање Приштина у Грачаници Стојан Јовановић.
Јовановић је објаснио да филијала НСЗ Приштина у Грачаници покрива општине Приштина, Штрпце, Косово Поље и Липљан, а највише незапослених је са средњом стручном спремом.
Јовановић истиче да су могућности за запошљавање младих људи ограничене, а стопа незапослености на Косову је много већа него што се приказује, јер статистиком нису обухваћени незапослени Срби.
Због тешке ситуације ретке су и мере, активности и програми које Национална служба за запошљавање организује како би се смањила стопа незапослености.
“Једноставно немамо улогу коју смо некада имали. Веома мали број добија посао преко НСЗ. Ми смо посредници између незапослених и послодаваца, али нажалост нема пословдаваца, што је повезано са ситуацијом у којој живимо”, рекао је он.
Он је казао да су прошле године ипак биле предузете неке активне мере запошљавања, стручна пракса за стотинак младих људи, који су у зависности од стручне спреме добили посао на шест или девет месеци у општинама Липљан и Косово Поље, а за то добијали накнаду од државе од 10.000 до 15.000 хиљада динара.
“Имамо неке активне мере запошљавање, стурчна пракса, јавни радови, које реализујемо са локалним самоуправама, али нажалост предходно руководство СГ Приштина није имало слуха за овај програм ове и прошле године”, рекао је Јовановић.
Јовановић је говорећи о корисницима привремене новчане накнаде казао да НСЗ није одговорна за кашњење исплата, али да су ова лица, као и сви незапослени, у обавези да се јављају свака три месеца, доказујући тиме да су и даље корисници накнаде у смислу да нису дошли до новог запослења.
“Ако се лица не јаве онда губе право које остварују на основу тога, као што је здравствено осигурање, а после шест месеци могу да се поново пријаве. Било је ранијих година проблема са корисницима али смо их на време упозоравали о последицама, тако да се сада пракса јављања усталила, јер су схватили да је та накнада нешто од чега живе”, рекао је Јовановић. Извор: КИМ

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …