Главна / Вести / Косово и Метохија / Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао православно гробље у Липљану

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао православно гробље у Липљану

Председник општине Грачаница Срђан Поповић данас је, у присуству становника општине Липљан и председника привременог органа Скупштине општине Липљан Златка Лазића, обишао православно гробље у Липљану, на коме је оштећено или уништено двадесет споменика.

За сада непознати починиоци нанели су још једном велику штету овом православном гробљу, Косовска полицијска служба обавила је увиђај, а још увек се не зна како ће се даље одвијати истрага.

По речима Срђана Поповића, ради се о правом вандализму, који нико није очекивао и после двадесет година, а нарочито што на овако нешто не би смело ни да се помисли у XXI веку.

– Сви знамо шта је све преживела ова општина и колико се људи одавде иселило, зато то поготово није смело да се деси у Липљану. На жалост, данас и мамо овакву ситуацију да ни мртви немају мира. Ти људи који су ово починили морају бити пронађени, таквим људима овде није место. Полиција и све безбедносне структуре на ово треба да обрате много пажње јер поштовање историје, културе, традиције је веома битан предуслов за било какав мир и будућност на овим просторима – навео је Срђан Поповић приликом обиласка.

– Наша је обавеза да истрајемо на томе да се сви овакви и слични случајеви реше и сигурно нећемо одустати од тога да се расветле сви злочини – додао је Поповић, који је нагласио да је ово шанса за међународну заједницу и институције да покажу да на Косову има много више разумних, него неразумних људи.

Како је Поповић рекао за РТВ Грачаницу, процена штете ће бити направљена и за недељу дана ће се изаћи на терен и покушати да се поправи све што се може поправити.

Председник привременог органа општине Липљан Златко Лазић каже да је ово још један додатни притисак на мештане Липљана.

– Ово је један вид застрашивања и непоштовања српске културе. Општина Липљан осуђује овакав чин и апелује на полицију да коначно имамо резулатате, да би српски народ који овде живи овде и остао. Сада је народ узнемирен и плаши се за своје животе и животе својих породица – каже Лазић.

Председник општине Грачаница обишао је са сарадницима све порушене споменике. У наредном периоду радиће се на томе да се обнове споменици, што би донекле било утешно за мештане, нарочито оне којима су оштећени споменици и гробна места њихових најмилијих.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …