Главна / Вести / Србија / Вучић замолио Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на Косову

Вучић замолио Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на Косову

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг и ретко отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

“Нисам сањар, али уверен сам да енергија и политички ентузијазам Макрона могу променити много на европском континенту и да донесе добре ствари нашој земљи”, рекао је Вучић.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је са француским колегом имао веома дуг разговор, те да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока, и да није имао никада ни тако отворен и искрен разговор.

„Саслушао сам Макрона о свим важним регионалним и европским питањима, изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора. Разговарали смо толико дуго да је тешко да могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли“, објаснио је он.

Указао је да је разговарао и о ономе што се збивало у Берлину, а није у Паризу, као и о напорима које треба предузети у нарендом периоду, али и економској сарадњи.

Данас потписани споразуми, како је додао, су веома важни, а посебно је навео споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду.

Рекао је да ће се настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Београду, те да ће се наставити у току области сарадња са француским компанијама. Посебно се захвалио француским компанијама и Макрону на могућности да војно-техничка сарадња буде на још вишем нивоу.

„Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје општоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује“, проучио је он.

Вучић је изразио задовољство куповином ракета Мистрал, преневши да ћемо добити 18 јединица и 50 ракета.

„За нас је ово веома значајно и верујем да можемо много тога да урадимо у будућности. Значајни су уговори потписани и око депоније у Винчи, као и производњу топлотне енергије. Такође је важна француска школа у Београду, која ће моћи да прима ђаке од 1. септембра“, указао је он.

То су, како додаје, све ствари које дубински мењају наше стратешке односе, и које говоре о нашим стратешким односима две земље.

Подсетио еј да француске компаније у Србији запошљавају више од 12. 000 људи, и изразио наду да ће се тај број увећати.

Оценио је изузетно важном заједничку изјаву и рекао да је битно да ЕУ призна наше економске резултате, а да је важно да учинимо још дста у области владавине права.

Каже да смо спремни да прихватимо француску помоћ и подршку и да желимо унапређење и интензивиране сарадње у свим другим областима.

„Веома сам срећан што сам могао да угостим француског председника и имао прилику да најотвореније разговарам с њим о свим кључним питањима“, казао је он.

Вучић је истакао да је код Срба увреда да када неко каже да нису били довољно гостољубиви, па се нада да смо се показали довољно гостопримљиви.

Велика је част што је данас у Србији у госте дошао председник Француске, подвукао је он захваливши му се на великој части и поштовању коју је указао Србији и њеним грађанима.

„Ми и те како то умемо да ценимо. Верујем да ћемо својим делима умети у будућности да изразимо захвалност председнику, народу и држави Француској за сарадњу и пружену руку према Србији“, истакао је он.

Рекао је да касне са програмом посете више од сат времена и да их већ на Калемегдану чека више од 7.500 људи, па жели да скрати своју изјаву.

Макрон: Србија је велика европска држава и нација

Србија је велика европска држава и нација, поручио је данас француски председник и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију.

Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује.

Навео је да је Србија део процеса придруживања ЕУ, да те да ЕУ мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

“Али паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију”, поручио је Макрон.

Истакао је да је Србија велика европска држава и нација:

“Ја то кажем овде, веома јако, у тренутку када неки било где на свету могу да имају утисак да би овај регион у наредних десет година требало да буде место где ће се препирати утицаји ових и оних”, рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Србије у Београду.

Подршка обнови дијалога и компромисном решењу

Председник Француске поручио је да ће се ангажовати да се обнови дијалог између Београда и Приштине и да се постигне свеобухватни и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

“Имате способност да браните суверенитет земље, али и да градите компромисе са суседима и то је оно што је снага Европе”, рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Рекао је да се Француска противи свим унилатералним потезима са обе стране.

Европа ће, каже, бити јака ако помогне Србији и Косову да нађу споразум.

“Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се нашао споразум и одржала стабилност у региону”, рекао је он.

Француска је, каже, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкренто решење.

Постоје неке спољне силе које желе да се не нађе споразум, њима није у интересу, приметио је Макрон.

“Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу”, рекао је он.

“Потпуно отворено смо разговарали, искрено, храбро што се вас тиче, јер је то тешко питање за вашу земљу, њену историју и будућност”, рекао је Макрон.

Извор: Танјуг

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …