Главна / Вести / Косово и Метохија / Могерини: Проширење је питање помирења и уједињења Европе

Могерини: Проширење је питање помирења и уједињења Европе

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини каже да је питање проширења ЕУ на Западни Балкан питање помирења и уједињења европског континента.

Фередика Могерини је говорећи о примени Глобалне ЕУ стратегије пред Европским парламентом оценила да је приближавање земља Западног Балкана инвестиција у европску безбедност, стабилност и просперитет.

Нагласила је да Европска комисија, чија је она била потпредседница претходних пет година, верује у давање кредибилне перспективе проширења Западном Балкану.

“За мене сама реч ‘проширење’ није одговарајућа. Земље Западног Балкана су све суседне земље чланицама ЕУ. Ту је реч о помирењу и уједињењу нашег континента. Ради се и о помирењу унутар региона. Верујем да је време и за отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и надам се да ће Савет донети такву одлуку убрзо. Мислим да је то инвестиција у нашу безбедност, стабилност и просперитет”, поручила је Могеринијева.

Оцењујући постигнуто у области спољне и безбедносне политике Могеринијева је оценила да је ЕУ постала незамењив партнер у остваривању мира и сигурности широм света.

“Да је то истина види се и у нашем региону, почев од Балкана, где је позитиван утицај нашег ангажамана огроман и неупоредив”, навела је Могеринијева.

ЕУ перспектива за Западни Балкан 

У докумету објављеном поводом три године рада на Глобалној ЕУ стратегији наводи се да је ЕУ направила значајан напредак у претварању визије Стратегије у конкретна дела при чему се између осталог издваја и “потврда ЕУ перспективе за Западни Балкан”.

“ЕУ сада сагледава и поступа у складу са тиме да су земље Западног Балкана интегрални део регионалног простора саме Уније. ЕУ је потврдила европску перспективу за Западни Балкан који је направио нови замах у региону и донео конкретен резулатате”, наводи се у докумету.

Као нека од кључних достигнућа у региону наводе се постизање историјског споразума између Грчке и Северне Македоније, амбициозне реформске агенде, појачана сарадња у области безбедности и борбе против радикализације као и уговор о смањењу роминга потписан међу земљма Западног Балкана.

“Западни Балкан је направио неповратан напредак на ЕУ путу. То укључује Преспански споразум Атине и Скопља, правосудну реформу у Албанији која је без преседана, отварње и затварање приступних поглавља Црне Горе и Србије, Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, захтев за кандидатуру БиХ. Опипљиви споразуми постигнути су у у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ”, оцењује се у тексту докумета поводом три године примене ЕУ Глобалне стратегије.

Европска служба за спољне послове наглашава да се поред обновљене европске перспективе ЕУ на Балкану директно ангажовала у областима као што су владавуна права, економски напредак, запошљавање и позезивање.

Додаје се да је ЕУ обезбедила милијарду евра за развој инфраструктуре на Западном Балкану, а да 72,5 процената укупних страних инвестицаја у региону долази из ЕУ.

Извор: РТС

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …