Главна / Вести / Косово и Метохија / Далибор Јевтић посетио мештане Старог Грацког и Бабиног Моста и обишао оскрнављено гробље у Липљану

Далибор Јевтић посетио мештане Старог Грацког и Бабиног Моста и обишао оскрнављено гробље у Липљану

Пред обележавање 20 година од убиства четрнаест српских жетелаца у Старом Грацку код Липљана,  изнова се отвара болна тема да починиоци злочина нису пронађени. Ове године тема још болнија, истрага о случају Старо Грацко је обустављена.

Мештане села је данас обишао министар за Заједнице и повратак Далибор Јевтић.

“Чињеница да починиоци нису кажњени је нешто што је болно, али је још болније то што се одустало од даље истраге. Ја сам пре годину дана послао писмо на више адресе више институција овде на Косову, како међународних, тако и домаћих и једини који је одговорио на отворено писмо је америчка амбасада, нико ми други није дао никакав одговор на питања која су у писму постављена, међу којима и оно кључно, зашто се и због чега обуставила истрага. Мислим да то ћутање довољно говори о њима, о проблему који имамо у овом друштву и који мора да се реши. Ако говоримо о владавини права и закона, мислим да га нема, докле год се ћути на питања која се постављају”, рекао је Далибор Јевтић, министар за Заједнице и повратак.

“За сада тако стоји, видећемо шта даље. Ми се не миримо са тим, тражимо да се нађу починиоци јер би тиме било задовољено и село а посебно породице страдалих жетеоца”, рекао је за РТВ Грачаница Зоран Ћирковић, председник села Старо Грацко.

Убиство жетелаца је оставило трага и обележило животе Срба овог села. Многи су након тога напустили Старо Грацко, остали су најупорнији и исељавања и продаје имовине сада је мање. Одлазили су из безбедносних разлога али и због непостојања радних места.

“Много је генерација после рата завршило школовање. Апелујемо да се млади више запошљавају, на оним местима која су упражњена, уместо људи који су отишли у пензију, или прешли на друга радна места”, рекао је Славиша Милосављевић, мештанин Старог Грацког.

Уз подршку Министарства за Заједнице и повратак у селу је изграђено шест кућа за младе брачне парове и око тридесет је реновирано.Кров над главом је за њих био и услов за останак. Иако је сада у овом селу домаћинстава далеко мање него што их је било пре 20 година, због свега што је село преживело, кажу да је и то довољно.

Јевтић је данас обишао и недавно оскрнављено гробље у Липљану и посетио мештане у Бабином Мосту, где је доделио неопходну медицинску опрему приватној стоматолошкој клиници у овом месту.

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …