Главна / Друштво / Агресивност код деце – Најбитније открити узрок таквог понашања

Агресивност код деце – Најбитније открити узрок таквог понашања

Последњих година све чешће се суочавамо са агресивношћу. Оно што је забрињавајуће јесте да се она јавља и код деце, али посебан проблем настаје у адолесцентском периоду, као и касније. Насиље у школи или како то обично називамо, вршњачко насиље, све је чешћа појава у нашем друштву.

По речима Валентине Николић, психолога и психо-терапеута, која је била гост Јутра РТВ Грачаница, најбитније је да агресивно понашање код детета на време уочимо. То треба да примете и родитељи, али и васпитачи. Сазнати узрок настанка агресивности код деце је једна од најбитнијих ствари. Када се зна узрок, детету на време може да се пружи помоћ, односно да се та агресивност каналише.

– Агресивност јесте испољавање незадовољства, испољавање беса. Најзначајнији фактор у васпитању детета имају родитељи, они су ти који први имају контакт с дететом. Веома је значајно деци постављати границе, док до агресивности код деце може доћи и онда када дете на тај начин жели да привуче пажњу својих родитеља – каже за Јутро РТВ Грачаница Валентина Николић.

Ако се детету превише тога допушта код куће, оно ће се касније у школи и другим установама суочити са ограничењима која му дотле нису била позната, што може бити још један од могућих узрока агресивности – каже Валентина Николић.

Врло често деца која гледају или трпе насиље, касније и сама постају агресивна. О тој теми смо такође разговарали са Валентином Николић, опширнији разговор можете погледати на видео снимку.

Check Also

Обележена храмовна слава у Липљану

Литургијом са литијама , коју је служио свештеник Драгиша Јеренић  у цркви св. Флоре и …