Главна / Вести / Косово и Метохија / Љимај: Код Харадинаја на редовне консултације и на кафу

Љимај: Код Харадинаја на редовне консултације и на кафу

Председник Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај изјавио је после разговора са одлазећим премијером привремених приштинских институција Рамушем Харадинајем, који је у понедељак најавио за данас консултације са лидерима странака владајуће ПАН коалиције, а коме се није одазвао лидер ДПК Кадри Весељи, да је реч о редовним консултацијама и оценио да је Косово на ивици избора.

Како преносе приштински медији, он је истакао да избори морају бити одржани што пре и додао да политичке странке чекају позив председника привремених приштинских институција Хашима Тачија.

Љимај је изразио очекивање да ће датум избора бити познат следеће недеље.

“У току су консултације о овом питању, кад год са колегама пијемо кафу, разговарамо о томе како даље. Верујем да је јасно да је земља на ивици избора и требало би да епилог буде познат што пре”, рекао је Љимај.

Он је потврдио да је састанку присуствовао и лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли, а рекао је да не зна како су позивнице упућене.

“Не знам где су позивнице упућене, али то је редовна кафа, редовне консултације, а не посебан састанак. То су размене мишљења”, рекао је он и додао да је са Харадинајем пио кафу када је ушао Беџет Пацоли”.

Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, који чека тумачење уставног суда о статусу владе након оставке коју је поднео, позвао је на консултације позвао председнике ДПК И НИСМЕ Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја.

Весељи је већ јуче рекао да се неће одазвати, наводећи да је оставка била Харадинајева жеља.

“Прећи ћемо на изборни процес. Грађани су ти који дају Влади мандат. У овом изборном процесу имаћемо позитиван исход за ПДК. Косово има институције, нема потребе за стварањем конфузије. Избори су неизбежни”, поручио је Весељи.

Весељи је истовремено затражио распуштање скупштине и одређивање датума одржавања избора, уз оцену да су они неизбежни и најавио да ће ће преузети иницијативу да сазове седницу, што је, како је навео, његова уставна одговорност, а на тој би седници двотрећинском већином требало да буде донета одлука о њеном распуштању, пренела је РТК

Према његовим речима, постоје две опције за заказивање избора – састанак политичких странака с косовским председником Хашимом Тачијем или да скупштина одлучи о сопственом распуштању.

“Позвао сам колеге из политичких странака да се окупе у скупштини, да се договоримо о распуштању, а требало би да се договоримо и о датуму избора”, рекао је Весељи за РТК, после састанка Управног већа ДПК.

Извор: Танјуг

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …