Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Само чекам да чујем да Грачаница није Милутинова

Вучић: Само чекам да чујем да Грачаница није Милутинова

Покушаћемо да заштитимо Српску православну цркву на Косову и Метохији, њену имовину и светиње, поручио је председник Србије Александар Вучић.

На питање може ли Србија да учини било шта да спречи отимање српских светиња на КиМ, а поводом последњег случаја служења католичке мисе у православној цркви Светог Николе на Новом Брду, Вучић је констатовао да то чак није ни злоупотреба вере, већ посао за Еулекс и међународне организације.

Председник је навео да је и у Бриселу, током преговора, инсистирао на томе да, шта год да буде, мора званично да пише СПЦ Београд, да би се спречило да се на КиМ спроводе идеје прављења неке нове православне цркве, као што се, каже, данас дешава у Црној Гори и на неким другим просторима.

“Покушаћемо да заштитимо СПЦ, њену имовину, светиње и све друго, а на међународној заједници је да нам то објасни”, истакао је Вучић.

А, онда ће се, примећује, чути Чудесни коментари како би Албанцима требало да припадну Дечани, како су то градили Гаши…

“Само чекам да за Грачаницу чујем да није краља Милутина, него неког од великих албанских јунака…”, рекао је Вучић.

“Не желим да се мешам у политичка збивања у Приштини”

Вучић је рекао да зна шта се дешава на политичкој сцени у Приштини, али да не жели да се меша.

“Очигледно је да је ту сада дошло до додатних ломова у једној од њихових највећих партија. Данас је важан избор да видимо да ли ће бити Љуфти Хазири или Иса Мустафа, али ја не бих да говорим зашто је све то важно. Србија прати све што се збива, па ћемо да видимо како ће све то да изгледа у наредним данима”, рекао је Вучић на питање да прокометарише политичку ситуацију у Приштини.

Како је додао, не жели да се меша у интерне албанске односе.

Демократски савез Косова на чијем челу је Мустафа данас има седницу скупштине, док Кадри Весељи, лидер ПАН коалиције, поручује Хашиму Тачију да неће бити новог мандатара и поновио да су избори неизбежни.

Чист сам као суза, деловао сам у складу с “њиховим Уставом”

Рекао сам истину, чист сам као суза и деловао сам у свему у складу са “њиховим Уставом” и законима, рекао је председник Александар Вучић и објаснио да је скинуо ознаку државне тајне са докумената о прислушкивању у складу с уставним овлашћењима.

Свима којих се прислушкивани разговори тичу тражио је, истиче, и добио одобрење да их изнесе у јавност, а све накнадне коментаре опозиције на ту тему сматра лицемерним и покушајем да прикрију чињеницу да су они прислушкивали њега, а не он њих.

Вучић је, након обиласка радова на Тргу републике, на питање новинара да ли је скандалозно и срамотно, као што пишу поједини медији, што је прочитао државне тајне и да ли је то по закону, указао да је да је, када је одлучио да скине ознаку тајности са докумената, то одлучио на основу права које има по Уставу и закону, и да је то учинио само за документа која се тичу њега лично.

Истакао је да је донео одлуку у складу са законом и чланом 26. “Ја сам једини изабран непосредно. Донео сам одлуку на основу њиховог Устава и закона. Имам право да скинем ознаке тајности било ког степена за акте које сматрам да су од јавног интереса”, објаснио је председник.

Вучић је рекао да никога није оштетио објављујући документа, и да је све обавестио да ће изговорити њихова имена, те да оне, које није добио, није ни помињао.

Одбацио је критике опозиције, која је кренула с причама да их неко прислушкује, рекавши да измишљају ствари полазећи од себе. “Говоре о урушавању институција, а које институције нису урушили у њихово време. Од војске до СПЦ…Слали су податке из БИА како је неки владика педофил или не. Ја, када се не слажем са владикама, одем и кажем им то на Сабору СПЦ”, поручио је он.

Указао је да је ранији режим уништавао све наше службе и институције, али и институт слободног окупљања и протеста.

Каже да га опозиција напада, јер брину шта може да изнесе још у јавност, са чега још може да скине ознаку тајности.

“Ја то нисам радио, ни посредно, ни довикујући или шаптајући новинарима како да то објаве, како сазнају нешто. Урадио сам ово само да покажем о каквим лажовима је реч”, рекао је он.

Тадић у Председништву имао део приватног прислушног центра

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бориса Тадића да се, док је био опозиција, састајао са обавештајцима, Вучић каже да је то неистина.

“Тадић, наравно, говори неистине. Ја сам се састајао са људима који су први секретари. Нисам био председник странке и то је био мој ниво – при секретари или заменици амбасадора. Тајне службе понекад могу да тумаче да су они припадници обавештајних служби. А није Тадић тај који то одлучује”, рекао је Вучић.

Очигледно је, додао је Вучић, да је Тадић о томе одлучивао. “Треба да се стиди својих речи, јер се са њима састајао много више него ја, и још је све то пратио из приватног прислушног центра, који је имао делом у згради Председништва, па је потом исељен на сплав који је водио Тадићев рођак”, навео је Вучић.

Како каже, Тадићев “уплашени израз лица” показује да страхује да неко не открије шта је све радио.

“Видели сте његов уплашени израз лица, уплашен из неких других разлога. Питајте њега за разлоге… Зато што брине да ће неко да открије шта је све радио по том питању “, рекао је Вучић.

“Неки се праве да не разумеју шта је демократија”

На тврдње да је имао контраобавештајну заштиту 1995, Вучић је опозицији поручио да се зна у чијим је рукама била служба у то време, у рукама Милошевића и његових сарадника, и ниједну другу партију нису третирали.

“Када сам показао шта су урадили, ниједна невладина организација и медиј није рекао ‘је л’ то могуће, да су се дрзнули, пратили и прислушкивали Вучића’, а да данас кажу прислушкује их неко. Нико не прислушкује ни Ђиласа, ни Јеремића. Суштина је у томе да када их ухватите у лажи они пређу на другу причу која је само њима интересантна”, рекао је он.

“Рекли су да сам на мерама због веза са криминалцима, а БИА никакве такве информације нема. Погледао сам и закључке и не видим поминање криминалаца, помиње се једино Бојан Пајтић. Ја сам мислио да је реч о Петру Панићу, дугогодишњем шефу обезбеђења код радикала, па да ме због тога повезују с тим круговима. Али они су на основу општег говора који је одржао Шешељ покренули саслушање како би пратили разговоре између мене и Шешеља који је био у Хагу”, објаснио је он.

Вучић је рекао да то показује у колико лицемерном друштву живимо и како се неки праве да не разумеју шта је демократија, и шта треба чинити да она функционише.

Рекао је да је “чист као суза” и да они треба добро да размисле да ли и они јесу.

“Задовољан сам свиме што сам радио”, додао је он указујући да су и Горана Весића окарактерисали као екстремисту само што је изашао из странке.

Једно је неспорно – Русија нас није бомбардовала

Председник је рекао, поводом твитер полемике Раде Трајковић из СзС и руског амбасадора о улози Русије током догађаја1999. године на Косову и о Хуманитарном центру у Нишу, да не разуме хистеричну кампању лидера СзС против Русије и подсетио да нас није Русија бомбардовала.

“Не волим да стајем на страну страних амбасадора јер је мој посао пре свега да штитим наше држављане, али морам да признам да никада нисам разумео хистеричну кампању појединих лидера СзС против Русије. Русија Србију 1999. године није бомбардовала. Да ли смо се ми тада надали нечем вишем од Русије…? Ипак, Русија није учествовала у бомбардовању”, рекао је он.

Такође је нагласио да је ноторна лаж да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу.

“То је апсолутна лаж и ту је Боцан-Харченко у праву, али то је једна у низу свакодневних лажи лидера СзС или ”1 од 5 милиона””, закључио је Вучић.

Нека се утврди ко је све прислушкивао

Председник каже да је апсолутно отворен за то да се утврди ко је све прислушкивао у Србији.

“Спреман сам и за оно што је тражила Демократска странка Србије да се утврди ко је све прислушкивао. Апсолутно сам отворен за то”, рекао је Вучић.

Војислав Шешељ није својевремено говорио истину када је рекао да му је Вучић у Хаг доносио транскрипте разговора између Бориса Тадића и Томислава Николића, рекао је, али је иронично приметио да ТВ Н1 поклања пажњу Шешељу, па макар то биле његове речи од пре 11 година.

“Рачунам на Н1 да увек подржава све што каже Војислав Шешељ и да највеће поверење има у његове речи. Овде је реч о изјави од пре 11 година и Н1 сада извлачи оно што је Шешељ говорио пре 11 година. Није Шешељ рекао истину, нити је могуће купити за 35.000 било какав прислушни уређај и прислушкивати председника Републике. Покушајте то да урадите, па ми то покажите”, рекао је он.

“Радимо више него икад”

Александар Вучић обишао је радове на Тргу републике и поделио с новинарима утиске о будућем изгледу централног београдског трга, који ће личити на сличне у страним престоницама, а посебно је био задовољан квалитетом радова и материјала који је употребљен.

На Тргу су, наиме, постављене гранитне коцке, тешке 25 килограма, које су, како му је пренео један од радника, Стојан, 78-годишњак родом са југа Србије, који, каже, 60 година поставља коцке, готово вечне, одличног квалитета и могу да издрже велику тежину.

Председник је истакао да се много ради у престоници, чини се више у последњих годину дана него у последњих 20-30 година, али ће држава морати да помогне да се и у неким другим градовима, попут Ваљева, Пожаревца, Ужица, уреди инфраструктура, улепшају ти градови и привуку туристи.

Изнео је податак да је 2012. године у Србији било 1.530 јавних градилишта, а данас их је више од 40.000.

Вучић је радове обишао у друштву градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и других градских функционера.

Извор: РТС

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …