Главна / Вести / Косово и Метохија / Изборна скупштина ДСK “мач са две оштрице”

Изборна скупштина ДСK “мач са две оштрице”

Дан пре одржавања Изборне скупштине Демократског савеза Kосова (ДСK), још увек није јасно да ли ће 355 делегата ове скупштине сутра бирати новог лидера ове партије између више кандидата или ће се ипак договорити о кандидатури консенсуалног кандидата.
Након три сата, колико је јуче трајао састанак председништва ДСK, портпарол ове партије Бесиан Мустафа је истакао да се на састанку разговарало о припреми Изборне скупштине.
“Председништво оцењује да припреме иду веома добро и да ће се скупштина одвијати рад у свечаној атмосфери како смо и раније најавили. У складу са Статутом ДСK и како би гарантовало одржавање ове изборне скупштине, председништво је одлучило да предложи скупштини чланове Статутарне комисије, Верификационе комисије, Kомисије за кандидатуре, Изборне комисије и Радне комисије”, изјавио је Мустафа и додао да је на овом састанку било речи и о кандидатима који би се евентуално такмичили за новог лидера партије.
“Председништво високо цени интересовање и претендовање за кандидатуру неколико колега у председништву са високим доприносом у ДСK у ових последњих 30 година. Председништво као и целокупно чланство ДСK оцењује да је веома важно да на чело ДСK буде уједињујућа фигура, на чему се интензивно ради”, истакао је Мустафа.
Kосовски медији су претходних дана спекулисали да би се градоначелници Гњилана, Подујева и Пећи, Љутфи Хазири, Агим Вељиу и Газменд Мухаџери могли кандидовати за првог човека ДСK, уколико унутар председништва не буде постигнут договор о консенсуалном кандидату. Поједини медији су међутим јуче преносили и информације да је већина чланова председништва ДСK расположена да гласа за давање још једног, четворогодишњег мандата, актуелном председнику Иса Мустафи. Међутим, до сада нико и званично није потврдио такве информације, али је зато речено да ће се и током данашњег дана на састанку председништва, наставити консултације око овог питања.
Генерални секретар ДСK Исмет Бећири је изјавио да се разговарало јуче о начину кандидатуре, али да ништа конкретно није одлучено.
“Господин Мустафа је већ неко време отворио могућност за сваког ко има амбиција да се кандидује за председника ДСK. То је само једно место. Не могу да кажем да је било става. Било је предлога да председник настави (мандат), али није било одлуке”, изјавио је Бећири за телевизију Дукађини, додајући да је важан не само избор новог лидера ДСK него и екипа са којом ће он радити.
Љутфи Хазири, који не крије амбиције да постане нови лидер Демократског Савеза Kосова је такође одбацио спекулације да је дошло до договора да Иса Мустафа буде предложен за консенсуалног кандидата.
“Још увек нема договора којим се ставља поклопац на ово питање, ангажујемо се заједно са председником ДСK, али путем других форми су поменута и друга имена. Ако не буде било договора, ја ћу се кандидовати. Пуна одговорност је на ангажовање 355 делегата скупштине, те да се створе радна атмосфера и услови за избор председника и Главног савета. Такмичење није искључено, скупштина се одржава за такмичење. Верујем да постоји врло снажно политичко ангажовање да се скупштина добро и успешно припреми до последњег дана. Атмосфера у председништву је коректна, колегијална, и структуре такође”, изјавио је Хазири.
Ипак, Висар Бериша, актвиста у Одбору младих ДСK је истакао да Иса Мустафа има знатну подршку председништва да добије још један мандат.
“Иса Мустафа остаје председник ДСK! Ни споразум, а као последица ни договор о подели власти не бирају председника. Њега бира само слободно уверење сваке савести. Нико не може да ту слободу стави у оквир неколико руку. Данас је затражено од огромне већине руководства ДСK да господин Мустафа остане председник. Сутра ће ту бити представници огранака и како се види тражиће исту ствар”, написао је на свом Фацебоок профилу Бериша.
Током данашњег дана настављене су консултације у председништву Демократског савеза Kосова везане за процес одржавања сутрашње изборне скупштине. Према Статуту ове партије, кандидатура за новог лидера се званично може објавити на самој седници.
Неки косовски аналитичари наводе да ни један од потенцијалних кандидата за лидера ДСK нема већину од 355 делегата, због чега ће вероватно чланови председништва покушати да се договоре о консенсуалном кандидату за новог лидера.
С друге стране, се истиче да и договор у председништву партије о консенсуалном кандидату ништа не гарантује, јер ће делегати на сутрашњој скупштини ипак гласати према свом нахођењу, што може да буде “мач са две оштрице”.
KосоваЛиве-Виолета Ороши Беришај

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …