Главна / Вести / Косово и Метохија / Фински адвокат: На КиМ владају криминал, корупција, крвна освета

Фински адвокат: На КиМ владају криминал, корупција, крвна освета

Фински адвокат Симо Пиетилаинен, који је радио у мисији ЕУЛЕКС на Косову, изјавио је да у косовским судовима постоји висок степен корупције.

Пиетилаинен је то рекао за један фински лист, истичући да поред злочина и мржње, на Косову постоје и случајеви крвне освете, преноси портал Косово онлине.

“Оптужени често измичу правди подмићивањем или их од одговорности ослобађају њихови људи у судовима”, рекао је Пиетилаинен, па додао да грађани на Косову не верују правном систему и другим институцијама.

Како је рекао, “бескрајне контрадикције” између Београд и Приштине, висока незапосленост и недостатак инвестиција су извор фрустрације и недостатка визије.

“Људи имају бескрајну жељу да побегну у иностранство”, рекао је Пиетилаинен, који је током прве три године на Косову решавао приватизационе спорове са Врховним судом, као и да је прошле године радио као експерт за управљање кризама у Приштини.

Говорећи о крвној освети, фински адвокат је истакао да “спирала освете траје 80 година” и да “убиства из части и крвне освете нису исламска веровања, већ древна уобичајена пракса”.

Према његовим речима, мисија ЕУЛЕКС-а није могла да интегрише у косовски систем оно што је “најбоља европска пракса”, али је била у стању да утиче на спровођење правде у тешким случајевима ратних злочина.

Извор: Танјуг

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …