Главна / Вести / Косово и Метохија / Фестивал средњовековне музике “Медимус” и ове године у Призрену

Фестивал средњовековне музике “Медимус” и ове године у Призрену

Четврти међународни Фестивал средњовековне музике “Медимус” биће одржан од 23. до 25. августа 2019. године у Призрену.

У три фестивалска дана, наступиће “Медимус”, “Мусица профана”, Грчки византијски хор, “Ренесанс” и “Симонида Хипербореа”.

За посетиоце из других крајева земље и региона, организација Фестивала је осмислила изузетно богате аранжмане који поред путовања и смештаја, подразумева и обилазак бројних манастира.

Фестивал се од оснивања, традиционално одржава у Атријуму Цркве Светог Спаса, посвећеној Вазнесењу Христовом. Црлва се налази испод тврђаве Каљаје, на северним падинама Поткаљаје. Задужбина је средњовековног српског властелина Младена Владојевића и његових родитеља, који су наследили право ктиторства над црквом Светог Спаса.Први пут се помиње 1348. године у повељи манастира Свети Архангели у којој се каже да је Цар Душан за ову цркву ктитору дао цркву Светог Андреја у Охриду.

Организатори Фестивала су Друштво пријатеља Манастира Свети Архангели код Призрена, Дом културе Грачаница и Фондација Свети Архангели.

Фестивал се одржава са благословом његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија, под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију, уз свесрдну помоћ земље партнера Републике Мађарске. Сви учесници и гости током трајања Фестивала, бораве у конацима Манастира Светих архангела и Богословије „Свети Ћирило и Методије „ у Призрену.

Фестивал је у фебруару ове године добио награду ревије “Музика класика” којом је оцењен као најбољи фестивал од регионалног значаја.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …